Arbitražni sud se oglasio o Piranskom zaljevu

Arbitražni sud u Haagu priopćio je da završio rad o utvrđivanju granice između Hrvatske i Slovenije u Savudrijskoj vali, a odluku će donijeti i objaviti sljedećih mjeseci.

Poznato je da je Hrvatska izašla iz arbitraže, koja je djelovanjem slovenskih predstavnika kompromitirana, no sud je nastavio s radom. Mediji nagađaju da će odluka Arbitražnog suda biti nepovoljna za Hrvatsku. Jutarnji list iz diplomatskih izvora doznaje da bi odluka mogla biti na tragu parafiranog sporazuma Ivice Račana i Janeza Drnovšeka, koji nikad nije ratificiran u Hrvatskom saboru.

Prema tom dokumentu, veći dio Savudrijske vale pripao bi Sloveniji, koja bi dobila pristup međunarodnim vodama, a Hrvatska bi zadržala morsku granicu s Italijom. Nagađanja o arbitražnoj presudi komentirao je premijer Andrej Plenković.

U izjavi novinarima nakon radnog ručka Hrvatske udruge poslodavaca premijer je istaknuo kako odluka Arbitražnog suda neće biti obvezujuća za Hrvatsku s obzirom da je Hrvatski sabor 2015. donio odluku o izlasku iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom o rješavanju spornih graničnih pitanja na Jadranskom moru.

“Odluka Hrvatskog sabora iz ljeta 2015. jasno je artikulirana i objašnjena. Arbitraža neće biti obvezujuća za Hrvatsku. Tek nam predstoji naći rješenje za pitanje granice na kopnu i moru sa Slovenijom”, poručio je Plenković.

hrt/HIA.com.hr
foto: arhiv

ARBITRAŽNI SUD: Slovenija je prekršila Sporazum o arbitraži ali postupak se nastavlja; stigle reakcije iz Hrvatske

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *