Za Praznik rada prosvjed u Parizu, Grčkoj, Istanbulu

Praznik rada u svijetu je obilježen prosvijedima u Parizu, Istanbulu u Grčkoj.Prosvjed u Parizu popračen neredima a u Istanbulu policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike.

Prvomajski prosvjed u Parizu

Deseci zamaskiranih mladih napalo je u ponedjeljak u Parizu molotovljevim koktelima policiju koja je odgovorila suzavcem, a u sukobu je ozlijeđeno troje pripadnika interventne policije, od kojih je jedan zadobio teške opekline, javljaju agencije i dodaju da je prosvjed u povodu praznika rada 1. svibnja.
“Zamaskirane osobe bacale su na policiju razne predmete i moltovljeve koktele, a snage reda odgovorile su suzavcem. Ozlijeđeno je troje policajaca”, kazala je glasnogovornica policije.

Iz povorke u povodu 1. svibnja izdvojilo se oko 150 zamaskiranih mladih koji su izazvali nerede.

Mimohod u povodu 1. svibnja organizirala su četiri sindikata, prosvjedujući protiv ukidanja radničkih prava, ali i ekstremne desnice pa su se čuli pozivi za uskraćivanje glasa čelnici Nacionalne fronte (FN) Marine Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora.

No, između sindikata je došlo do raskola oko usvajanja stajališta prema predsjedničkim kandidatima. Drugi krug predsjedničkih izbora, u kojem će se sučeliti Le Pen i centrist Emmanuel Macron, održava se u nedjelju, 5. svibnja (N1).

Prvomajski prosvjed u Istanbulu

Turska policija je u ponedjeljak upotrijebila suzavac kako bi rastjerala skupinu od oko 200 prosvjednika koji su htjeli doći do trga Taksim u Istanbulu povodom 1. svibnja usprkos zabrani turskih vlasti.

Turska obilježava u ponedjeljak Praznik rada u napetosti, dva tjedna nakon referenduma čiji rezultat oporba opovrgava a koji je znatno povećao ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Rastjerani prosvjednici, pripadnici različitih ljevičarskih skupina, razvili su transparente sa sloganima protiv vlade poput “Dug život 1. svibnju, ne diktatoru!”. Barem jednog prosvjednika uhitila je policija.

Turske vlasti zabranile su okupljanja na trgu Taksim. Policija je stoga zabranila pristup trgu u ponedjeljak.

Prosvjed u Grčkoj

Sindikati u Grčkoj obilježavaju u ponedjeljak Praznik rada prosvjedima i 24-satnim nacionalnim štrajkom protiv novih mjera štednje u zamjenu za nastavak isplate međunarodnih zajmova.

“Vlada i vjerovnici cijede narod i radnike već sedam godina”, piše moćni sindikat službenika Adedy najavljujući prosvjede povodom 1. svibnja u Ateni i drugim velikim grčkim gradovima.

Sindikati su u četvrtak pozvali na opći štrajk 17. svibnja prosvjedujući protiv novih gospodarskih mjera.

Pod pritiskom vjerovnika (EU, ECB, MMF), vlada je pristala u travnju na 3,6 milijardi eura uštede režući mirovine 2019. i povećavajući porez 2020. Te bi mjere polovicom svibnja trebao odobriti parlament a vlada se nada globalnom sporazumu 22. svibnja na sastanku ministara financija euro zone.

Atena i njezini vjerovnici kreću se prema preliminarnom sporazumu, po vladinom izvoru u ponedjeljak.

“Još treba obraditi četiri dosjea s važnim pitanjima te četiri ili pet ne toliko važna”, po istom izvoru.

N1 / HIA.com.hr
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *