Nazire li se kraj političke krize u Makedoniji

Oporbena koalicija okupljena oko socijaldemokrata SDSM-a Zorana Zaeva uskoro će pristupiti izboru nove vlade, nakon što je u četvrtak izabran predsjednik parlamenta.

Izbor Albanca Talata Xhaferija na mjesto predsjednika parlamenta izazvala je upad u parlament stotinjak bijesnih prosvjednika, simpatizera VMRO-DPMNE-a bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji su glasovanje smatrali nelegalnim.

Više od sto osoba, među kojima šef SDSM-a Zoran Zaev i drugi zastupnici ozlijeđeni su, ali se situacija otad smirila te nijedan incident nije zabilježen od četvrtka u glavnom gradu Makedonije.

No, političke stranke nastavile su se međusobno optuživati za te događaje. “Predsjednik parlamenta izabran je u skladu sa zakonom a nova vlada bit će izabrana u nadolazećem razdoblju u skladu sa zakonom i Ustavom”, priopćio je danas SDSM koji optužuje svojeg suparnika s desnice da želi spriječiti miran prijenos vlasti.

VMRO-DPMNE osudio je potpuno ilegalan način izbora predsjednika parlamenta

Xhaferi: Ako Ivanov ne da mandat – to je krivično djelo

Vođa makedonske oporbe Zoran Zaev dao je rok predsjedniku Gjorgeu Ivanovu da mu dodijeli mandat do kraja ovog tjedna. Nakon nereda i sukoba u parlamentu prosvjedi su se smirili, ali su novi najavljeni.

Predsjednik Ivanov je pokušao izbjeći sastanak s pomoćnikom američkog državnog tajnika Hoytom Yeejem, no ipak su se sastali. Hoyt se susreo i s novoizabranim predsjednikom parlamenta, šefom jedne od albanskih stranaka – Talatom Xhaferijem, kojeg, kao ni izborne rezultate, ne priznaje VMRO-DPMNE. Oni upravo zbog koalicije ljevice s Albancima ne daju mandat Zaevu pravdajući to zaštitom nacionalnog identiteta.

“Ja sam legalni i legitimni predsjednik makedonskog parlamenta imajući u vidu da je takva odluka većine zastupnika od 27. travnja”, kazao je Talat Xhaferi za HRT. Smatra kako se situacija u Makedoniji ne bi smjela prikazivati kao ‘izvanredna’, iako je u političkom smislu  složena i trebala bi se riješiti političkim sredstvima. “Ako predsjednik Ivanov u roku od deset dana ne da mandat za sastavljanje vlade većini u parlamentu – radit će se o krivičnom djelu. On to mora učiniti, jer ustav i zakoni takvo nečinjenje ne poznaju”, rekao je. “Ukoliko se to ne dogodi parlament može pokrenuti postupak njegova opoziva, ali je za to potrebna dvotrećinska većina u parlamentu koju trenutna većina nema”, dodao je Xhaferi.

Na pitanje ruši li Tiranska deklaracija suverenitet Makedonije Xhaferi je odgovorio kako se ne radi ni o kakvoj deklaraciji nego o stranačkom dogovoru o postizbornoj suradnji. “Kaos u Makedoniji je politički motiviran, u smislu nespremnosti na prenošenje vlasti. Za to je najodgovorniji direktno Gruevski, a indirektno Ivanov”, smatra Xhaferi.

hrt/HIA.com.hr
foto: Tanjug

U Makedoniji i dalje napeto; pristižu skupine navijača

U Makedoniji kriza vlasti, prosvjedi na ulicama

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *