EMYA nagrada po prvi put se dodjeljuje u Hrvatskoj

Na svoju četrdesetu obljetnicu, najprestižnija nagrada u svijetu muzeja, European Museum of the Year Award – EMYA, ove će se godine prvi put dodijeliti u Hrvatskoj – svečana dodjela održat će se 6. svibnja u zagrebačkom Muzeju Mimara.

Danas i sutra muzeji kandidati, njih 46, predstavljat će u Muzeju suvremene umjetnosti svoje projekte, u Zagrebu se očekuje 220 sudionika iz cijele Europe, od Rusije i Norveške do Porugala, Italije i Grčke. Subota će biti posvećena obilježavanju 40 godina tog prestižnog natjecanja i pripremama za obilježavanje Europske godine kulturne baštine.

Hrvatska se ove godine natječe s Muzejem sinjske alke – prošle godine jednu od nagrada, Silletto Award, dobio Gradski muzej Vukovar, a zagrebački Muzej prekinutih veza je 2011. osvojio nagradu Kenneth Hudson.

Uz Nagradu Europski muzej godine dodjeljuju se još Muzejska nagrada Vijeća Europe, Nagrada Kenneth Hudson, Nagrada Siletto te posebna priznanja, od kojih je jedno uvijek za održivost.

Zasad je poznat jedino dobitnik Nagrade Vijeća Europe, koja se dodjeljuje muzejima koji  najbolje promiču vrijednosti za koje se ono zalaže, demokracija, vladavina prava, poštivanje ljudskih prava i korištenje baštine kao ujedinjujućeg elementa u Europi. Ove godine nagradu je osvojio francuski predstavnik Memorial ACTe iz Guadaloupea, grada Pointe-a-Pitre, Karipski centar sjećanja na trgovinu robljem i ropstvo, čijim će se predstavnicima uručiti u Zagrebu.

Uz predstavnike Vijeća Europe kao dugogodišnjeg pokrovitelja događanja, predstavnike organizatora, zagrebačkog Etnografskog muzeja i Europskog muzejskog foruma te Ministarstva kulture i Grada Zagreba, koji su dali potporu nagradi, na dodjeli će biti i stručnjaci iz različitih europskih zemalja koje su do sada bile domaćini muzejskog Oscara.

hrt/HIA.com.hr
foto: emz.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *