Hrvatska predsjednica u službenom posjetu Malti

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u državnom je posjetu na Malti, zemlji koja ovo polugodište predsjeda Europskom unijom, prvi puta otkako je postala njezinom članicom 2004.

Ovo je prvi državni posjet nekog hrvatskog predsjednika Republici Malti. Grabar-Kitarović je stigla na poziv svoje malteške kolegice Marie Louise Coleiro Preca, a u okviru posjeta sastaje se i s premijerom Josephom Muscatom i predsjednikom parlamenta Angluom Farrugion. Najavljen je i njezin susret s vođom oporbe.

Posjet je organiziran u vrijeme malteškog predsjedanja Vijećem Europske unije i poklapa se i s proslavom Dana Europe 9. svibnja.

Preuzimajući predsjedanje Europskom unijom ta mala otočka država, jedna od najgušće naseljenih na svijetu, među svoje prioritete uvrstila je rješavanje izbjegličke krize, kao država koja se uz Grčku i Italiju nalazi na prvom udaru migrantskog vala srednjom mediteranskom rutom. Stoga Malta, zemlja koja je tek 1964. postala neovisna, a dotad je bila dio Commonweltha, želi imati čvrsti i jasni dogovor o migracijskoj politici koji će zaštititi vanjske granice EU-a.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Predsjednica Grabar-Kitarović boravi u službanom posjetu Kataru

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *