Papa u Fatimi proglasio svetim dvoje malih pastira

Papa Franjo u portugalskom svetištu Fatimi u subotu proglasio svetima dvoje malih portugalskih pastira, Franciscoa i njegovu sestru Jacintu. Prema katoličkom vjerovanju, prije 100  godina u Fatimi se tim malim pastirima ukazala Djevica Marija. Nakon što se poklonio nad njihovim grobovima, Papa je izgovorio ritualnu formulu proglašenja svetim na portugalskom, što su pljeskom popratile stotine tisuća vjernika okupljene na platou svetišta.

Troje siromašnih, jedva pismenih pastira, brat i sestra Jacinta (7) i Francisco (9) te njihova rođakinja Lucia (10), Gospu je od svibnja do listopada te godine ukupno vidjelo šest puta. Ona je s njima podijelila tri tajna proročanstva o 20. stoljeću. Prema kasnijim Lucijinim interpretacijama, prva se tajna odnosila na viziju pakla, a druga je govorila o Drugom svjetskom ratu i usponu komunističke Rusije. Treća tajna, koju je Lucia desetljećima zadržala za sebe, a Vatikan je službeno objavio 2000., bila je, vjeruje se, predviđanje atentata na Ivana Pavla II. 1981. i progon kršćana u 20. stoljeću.
Francisco i Jacinta, preminuli od španjolske gripe s deset i devet godina, postali su najmlađi sveci u povijesti Katoličke crkve koji nisu umrli kao mučenici. Treća vidjelica Lucia dos Santos, rođakinja Franciscoa i Jacinte, umrla je 2005. u 97. godini, a postupak njezine beatifikacije je u tijeku.

Papa Franjo je u Portugal doputovao u petak poslijepodne, a navečer je u Kapeli ukazanja u Fatimi molio u tišini. Na platou u središtu fatimskog svetišta dočekalo ga je mnoštvo od 400.000 hodočasnika koje je u poruci mira pozvao da mu pomognu “srušiti sve zidove”.

Razgovori o ukazanjima i čudima izvan onih opisanih u Starom i Novom zavjetu nisu dogme u koje katolici moraju vjerovati. Ali Crkva je otvorena popularnim vjerovanjima, obliku molitve i štovanja nadahnutom kulturom vjernika i njihovim iskustvima, a ne službenim crkvenim naukom. Crkva mora imati sluha za iskustva ljudi. Kada to ne bi činila, imala bi apsolutističku poziciju, objašnjava profesor teologije Ermenegildo Manicardi.

 

Vatikan još ne priznaje Međugorje

Vatikan, primjerice, još ne priznaje ukazanja u Međugorju, koja su navodno počela 1981., ali nedavno je onamo poslao posebnog izaslanika kako bi ispitao potrebe milijuna hodočasnika koji ga posjećuju.
Papa je spomenuo istragu u tijeku u Crkvi koja je iznijela “sumnje” u navodna sadašnja ukazanja u Međugorju. “Ja sam osobno zločestiji, više volim Madonu majku, našu majku, a ne Madonu voditeljicu odjela koja šalje poruke svakog dana”. “Ta žena nije Isusova majka”, izjavio je on.

Fatimska ukazanja Crkva je, međutim, službeno priznala još 1930. godine. I ne pohode je samo ‘obični’ vjernici nego i pape. Franjo je četvrti papa koji je došao u Fatimu u posljednjih pola stoljeća. Prvi je stigao Pavao VI., na 50. godišnjicu ukazanja 1967. Najposvećeniji, bez ikakve sumnje, bio je Ivan Pavao Drugi. Portugalsko svetište posjetio je triput, a Gospu Fatimsku smatrao je zaslužnom što je ‘za dlaku’ izbjegao smrt u pokušaju atentata 13. svibnja 1981., točno na 64. godišnjicu ukazanja. Metak izvađen iz njegova tijela poklonio je fatimskom svetištu.

Papa Franjo također ima sluha za narodna vjerovanja. “Ivan Pavao II. i Franjo su obojica pape ‘pastoralci’ koji idu među narod”, kaže Manicardi, suprotno od Benedikta XVI., koji je bio profesorski tip. Ali i on je posjetio Fatimu, 2010. godine.

Ivan Pavao II. beatificirao je prije 17 godina Jacintu i Francisca, koji su preminuli od španjolske gripe 1919. i 1920. Treća vidjelica, Lucia, umrla je 2005. u 97. godini. Postupak njezine beatifikacije je u tijeku.

Fatima je treće najposjećenije marijansko svetište u svijetu, poslije Guadalupe u Meksiku (20 milijuna vjernika godišnje) i Aparecide u Brazilu (12 milijuna), sa sedam milijuna hodočasnika godišnje. Francuski Lourdes godišnje posjeti šest milijuna ljudi. U gradu ima 43 hotela, a njihovi vlasnici ne libe se znatno povisiti cijene smještaja tijekom dolazaka papa.

hrt/HIA.com.hr
foto: hrt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *