EU kaznila Facebook s 10 milijuna eura

Europski regulator tržišnog natjecanja Europske unije kaznio je kompaniju Facebook sa 110 milijuna eura u četvrtak zbog davanja obmanjujućih informacija ove kompanije u vezi s kupovinom aplikacije WhatsApp.

Europska komisija izvijestila je da je Facebook, u trenutku kada je obavještavao Komisiju o preuzimanju WhatsAppa 2014. godine, naveo da neće moći “uspostaviti pouzdano automatsko prepoznavanje” korisničkih računa iste osobe na svojoj platformi i u aplikaciji, no dvije godine kasnije pokrenuo je servis koji je učinio upravo to.

“WhatsApp je 2016. godine ponudio mogućnost da korisnik poveže broj mobilnog telefona s profilom na Facebooku”, izvijestila je Europska komisija.

Europska komisija otkrila je, suprotno izjavama Facebooka u 2014., da je tehnička mogućnost automatskog usklađivanja identiteta korisnika Facebooka i WhatsAppa već postojala u 2014. i da je osoblje Facebooka bilo svjesno ove mogućnosti.

Odluka o kazni ne utječe na odluku kojom je dopušteno spajanje Facebooka i WhatsAppa.
Nakon izricanja kazne oglasio se i Facebook tvrdeći da im se u dokumentima koje su dostavili Komisiji potkrala “nenamjerna pogreška”.
Komisija s današnjom odlukom o kazni smatra ovaj slučaj zaključenim te navodi da je izrečena kazna adekvatna i da služi kao sredstvo odvraćanja.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *