Hoću knjigu preuzima knjižare Algoritma

Čak 10 knjižara nedavno zatvorenih zbog propasti prodajne mreže Algoritam MK moglo bi uskoro biti ponovno otvoreno, i to pod zajedničkim brendom – Hoću knjigu! 


“Uvjereni smo da knjižare u Hrvatskoj mogu dobro poslovati i biti ekonomski održive. Mi nismo izdavači, pa nećemo gurati svoju robu na najbolje police, nego trgovci, želimo nešto zaraditi i platiti svima s kojima surađujemo”, kažu trojica mladih poduzetnika, osnivači tvrtke Hoću knjigu!

Među njima su dvojica braće, Jurica i Zvonko Čubrić, koji su godinama vodili obiteljsku tvrtku Fokus, tržišnog lidera u distribuciji uredske opreme. Treći suvlasnik je njihov prijatelj Matija Fojs, direktor novoosnovane tvrtke Hoću knjigu!
Ponovno otvaranje knjižara planira se za početak srpnja. Zasad je s Danijelom Žderićem, vlasnikom Profila, dogovoreno da novi lanac uđe u knjižaru u riječkom Tower Centru, koji je u njegovu vlasništvu, kao i u Megastore u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici, najveću knjižaru u Hrvatskoj. Taj je prostor u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, s kojom je Žderić nekoć potpisao ugovor o najmu do travnja 2024. Sada je s novim partnerima dogovorio podnajam, kojeg oni nazivaju – atraktivnim. 
U tijeku su i pregovori s vlasnicima niza drugih prostora u kojima su bile knjižare lanca Algoritam MK.

U Zagrebu ih zanima i jedna manja knjižara u Bogovićevoj ulici, kao i knjižare na lokacijama City Center One West i Arena Centar. U ostalim gradovima, preuzeli bi splitski Morpurgo, legendarnu knjižaru na Pjaci. Također, žele prostor u splitskom Jokeru, kao i Sveti Donat u Zadru, te knjižare u varaždinskom Lumini centru i na riječkom Korzu. Za najveću knjižaru Algoritma, godinama smještenu u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, zbog visokog najma ne pokazuju interes. Htjeli su preuzeti i jedanaestu knjižaru iz lanca, onu u Slavonskom Brodu, no tamo ih je pretekla jedna telekom kompanija. 
Plan im je da Megastore, sada pod brendom Hoću knjigu!, sa svoje tri etaže ponovno postane mjesto okupljanja. U planu su radionice, čitaonice, promocije knjiga, kako bi Megastore postao ugodno mjesto na kojem se djeca mogu zabaviti, a stariji opustiti i prolistati knjige uz kavu.

Algoritam knjižare pred stečajem

poslovi.hr/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *