Stranka premijerke May nije dobila očekivani rezultat na parlamentarnim izborima

Konzervativci britanske premijerke Therese May pobjednici su jučerašnjih parlamentarnih izbora, no nisu uspjeli ostvariti većinu u parlamentu kojoj se nadala premijerka kako bi ojačala svoj položaj uoči pregovora o Brexitu.

U britanskom sustavu tko ne ostvari 326 mjesta ne može biti premjer. David Cameron na izborima prije dvije godine osvojio je 330 mjesta. Izlazni rezultati zasad konzervativcima predviđaju samo 318 mjesta.

Jeremy Corbyn, lider laburista, koji je svojom srčanom kampanjom povećao vodstvo laburista za čak 10%, pozvao je premijerku May da odstupi.

May se poziva na ostavku

May, koja bi se trebala obratiti javnosti u 9,00 sati po GMT-u, odnosno u 10,00 sati po londonskom vremenu, odmah se suočila i s pozivima da odstupi nakon što nije uspjela ojačati svoj mandat prije početka pregovora o Brexitu, što joj je bio cilj ovim izborima. Prvi ju je na odlazak pozvao njezin suparnik, vođa laburista Jeremy Corbyn. “Mandat koji je dobila su gubitak konzervativnih mjesta, gubitak glasova, podrške i povjerenja”, rekao je. “Mislim da je to dovoljno da ode, zapravo, i napravi mjesta vladi koja će doista predstavljati sve ljude ove zemlje”, dodao je.

Škotska premijerka i čelnica SNP-a Nicola Sturgeon kazala je da su rezultati razočaravajući za njezinu stranku, ali da su za May katastrofalni. “Ovo je katastrofa za Theresu May, sazvala je izbore vrlo arogantno vjerujući da će potući oporbu, sve pomesti na stranu i doploviti do apsolutne većine, njezina je pozicija vrlo, vrlo teška”, rekla je Sturgeon čija je stranka dobila dvadesetak mjesta manje nego u prošlom sazivu. Povjerenik EU-a za proračun Guenther Oettinger prvi je koji je reagirao iz Bruxellesa, rekavši da je sada vrlo neizvjesno hoće li britanski pregovori o napuštanju Unije početi na vrijeme, 19. lipnja kao što je bilo predviđeno.

hrt/HIA.com.hr
foto: arhiv

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *