Oslobođen Gaddafijev sin Saif al Islam

Saif al-Islam Gaddafi, sin svrgnutog libijskog vođe Moamera al-Gaddafija, oslobođen je i pod amnestijom, u potezu koji bi mogao unijeti dodatnu nestabilnost u Libiju.

Iako je Saif al-Islam osuđen na smrtnu kaznu zbog zločina počinjenima tijekom pobune, od 2011. u stalnom je bijegu. Ovaj bivši ‘plejboj’ kako ga naziva BBC, često je boravio na Zapadu gdje je predstavljao očev režim, a 2008. diplomirao je na Londonskoj školi ekonomije. U inozemstvu, ali i u državi, Saif al-Islam uživa veliku potporu, pa je izvjesno kako bi s novosteknutom slobodom lako ušao na libijsku političku scenu.

Saif je trebao biti Gadafijev nasljednik, a proteklih šest godina je proveo u pritvoru u gradu Zintanu. Bataljon Abu Bakr al-Siddiq je saopćio da je Saif oslobođen u petak, ali da se nije pojavio u javnosti. Lokalni mediji pišu da se trenutno nalazi u gradu Baydi s porodicom, piše klix.ba.

Njegovo oslobađanje izvršeno je na zahtjev “privremene vlade”, čije je sjedište na istoku zemlje. Međutim, Saifa je sud u Tripoliju, koji se nalaz i na zapadu zemlje, u odustvu osudio na smrt. Na zapadu kontrolu ima vlada koju podržava UN.

hia.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *