Na Kosovu održani prijevremeni parlamentarni izbori

Nacionalistička koalicija predvođena predsjednikom Hashimom Thacijem i njegovom Demokratskom strankom Kosova (PDK) osvojila je većinu glasova na prijevremenim izborima u nedjelju, pokazuju izlazne ankete. Ako se projekcije pokažu istinitima, Thacijev saveznik Ramush Haradinaj, vođa Alijanse za budućnost Kosova (AAK), vjerojatno će ponovno biti premijer.

Koalicija je dobila 40,5 posto glasova, navodi se u rezultatima izlazne ankete Klan Kosova TV. Na drugom je mjestu pokret Samoopredjeljenje s 29,9 posto glasova, a koalicija premijera Ise Mustafe na trećem je mjestu s 27,2 posto. Izborno povjerenstvo izvijestilo je da je odaziv bio 41,4 posto, najniži ikad zabilježen na Kosovu. Izborni promatrači kažu da to pokazuje da su birači razočarani političarima koji čak nisu ni počeli rješavati pitanja koja pogađaju zemlju: nezaposlenost, siromaštvo, korupciju i zločine.

Ovi izbori su važni jer bi mogli zakomplicirati pomirbu u regiji koja još uvijek osjeća posljedice desetljeća ratova koji su počeli u bivšoj Jugoslaviji 1991. Pobjeda Thacijeve koalicije mogla bi dovesti do jačanja napetosti sa Srbijom. Na izborima je sudjelovalo 26 stranaka i koalicija od kojih pet srpskih. Kosovo je proglasilo neovisnost 2008. i priznalo ga je 114 država.

Izbore raspisao kosovski predsjednik Tachi

 

Kosovski predsjednik Hashim Thaci raspisao je prijevremene parlamentarne izbore dan nakon što je izglasano nepovjerenje koalicijskoj vladi Thacijeve Demokratske stranke (PDK) i Demokratske lige (LDK) premijera Ise Mustafe. Glasanje o nepovjerenju zatražila je oporbena Inicijativa za Kosovo, uz potporu Alijanse za budućnost Kosova (AAK), koju vodi bivši premijer Ramush Haradinaj, te pokreta Samoopredjeljenje, ali i 12 zastupnika stranaka koje sudjeluju u vlasti. Izglasavanje nepovjerenja dogodilo se uoči glasanja o graničnom sporazumu Kosova i Crne Gore. Demarkacija granične crte s Crnom Gorom jedna je od preuzetih međunarodnih obaveza, a uz predstavnike Srba, protivi joj se i oporba nazivajući ugovor štetnim, kao i niz drugih koje je Priština potpisala s Beogradom.

Međutim, za Europsku uniju taj sporazum je izravni uvjet za ukidanje viznog režima građanima Kosova, jedinima na zapadnom Balkanu koji moraju ishoditi vizu za ulazak u EU.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *