Slika stara 118 godina pronađena na Antarktici

Tim istraživača u jednoj od prve dvije kolibe izgrađene na Antarktici pronašao je sliku ptice staru 118 godina. Sačuvana je između hrpe papira, ispod debelog sloja prašine, perja i izmeta pingvina. Radi se o akvarelu ptice koji je naslikao Edward Wilson, znanstvenik, doktor medicine i talentirani slikar.

Wilson, koji je pticu naslikao 1899. godine, umro je 1912. na povratku s putovanja na Južni pol, na koje je otišao s kapetanom Robertom Scottom. “Wilson je akvarel vjerojatno naslikao dok se u Europi oporavljao od tuberkuloze. I ponio ga je sa sobom na jednu od Scottovih ekspedicija na Antarktiku”, rekla je Lizzie Meek, koja upravlja programom zaštite artefakta.

Slika je bila pohranjena u idealnim uvjetima

Akvarel nosi opis Puzavac (ptiza iz porodice pjevica ) pa je konzervatorica Josefin Bergmark-Jimenez identificirala autora po rukopisu teksta. Dodala je da je slika preživjela zbog odličnih uvjeta u kojima se nalazila. Vodene boje su osjetljive na svjetlost, pa su hrpa papira između kojih se slika nalazila, mrak i hladnoća bili idealni uvjeti za očuvanje.

Osim slike, pažljivo je spakirano i poslano na analizu i restauraciju 1.500 predmeta, a bit će vraćeni kad završi i obnova samih koliba u kojima su pronađeni. Iako je akvarel pronađen još prošle godine, otkriće je dosad držano u tajnosti kako bi se timu omogućilo da se usredotoči na obnavljanje svih artefakata.

telegram.hr/HIA.com.hr
foto: Antarctic Heritage Trus

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *