Stravičan zločin u Lici, ubijena 14-godišnja djevojčica

Stravičan zločin dogodio se u Lici. Ivana Čude (27) osumnjičena je za teško ubojstvo svoje sestrične Sare Čirjak (14) Privedena je i ispitana u Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu. Nakon ispitivanja, na kojem se branila šutnjom, određen joj je pritvor od 30 dana.

Ubojstvo

Priopćeno je i da se Ivana Čude sumnjiči da je 20. lipnja oko 7 sati na farmi u obiteljskoj kući u Maloj Mili kod Lovinca usmrtila maloljetnicu. Za sada neutvrđenim oštrim predmetom, dva puta ju je ubola u prsni koš, teško je ozlijedivši. Nesretna maloljetnica je od zadobivenih ozljeda preminula.

Bogdan Čude, njegove kćeri i supruga prije zore bili su na polju. Brinu su za 70-ak grla stoke. Mala Sara Čirjak (14), Bogdanova nećakinja, ostala je u kući kako bi se još malo odmorila. Svi zajedno žive na ranču obitelji Čude “Mala Mila”, daleko u visoravni s ličke strane Velebita, u mjestu Žuljine. Ujutro kada su se vratili s polja pronašli su malu Saru cijelu u krvi, izbodenu pokraj njezina kreveta. Što se točno događalo, nitko još ne zna. Bogdan Čude odmah je nazvao Hitnu pomoć. No, ranč je na makadamskoj cesti sat vremena udaljen od “civilizacije”, što je djelatnicima Hitne dodatno otežalo spašavanje djevojčice. Kada su došli do ranča, Sara Čirjak već je bila bez svijesti. Unatoč svim naporima, preminula je na putu u gospićku bolnicu od ubodnih i reznih rana po tijelu. Nekoliko su je puta oživljavali.

Što je bio motiv da gotovo dvostroko mlađu sestričnu poreže nožem nekoliko puta, te joj zada ubod u prsni koš, koji je za Saru bio koban, pokušat će doznat istražitelji. Susjedi i obitelj niti dva dana nakon tragedije ne znaju što bi mogao biti motiv.

Osumnjičeba se branila šutnjom

Nije priopćeno što je motiv ubojstva te je li mu prethodio kakav sukob. Nakon ispitivanja na tužiteljstvu Ivana Čude je dovedena pred suca istrage Županijskog suda u Karlovcu, a tužiteljstvo je tražilo da je se pritvori zbog mogućeg utjecaja na svjedoke te izrazito teških okolnosti počinjenja djela. Ovo posljednje odnosi se na činjenicu da je ubijena maloljetnica, a za ovakvo djelo zapriječena je kazna zatvora i do 40 godina.

Ispitana je kod Ivana Perkovića, dežurnog suca na Županijskom sudu u Karlovcu, gdje se branila šutnjom, odnosno nije se htjela izjašnjavati o sumnji u teško ubojstvo za koje ju sud tereti. – Osumnjičena je samo rekla kako smatra da nema potrebe da je se zadrži u pritvoru, no sud je to odbacio i određen joj je pritvor od mjesec dana kako ne bi mogla utjecati na svjedoke, ali niti ponoviti kazneno djelo koje joj se stavlja na teret, rekao je sudac Perković. Kako doznajemo, oružje kojim je počinjeno ubojstvo policija još nije pronašla.

Je li Sara bila slučajna žrtva

– Sara je bila dijete za poželjeti, mila, draga, dobra učenica, radišna. Obožavala je doći u Žuljine kod rodice, a voljela je i raditi s konjima i životinjama na ranču.
S Ivanom i Dijanom, koja je također studirala u Zagrebu i to šumarstvo, odlično se slagala i ne vjerujem da je bilo neke svađe. Istina je da je Ivana prekinula studij veterine u Zagrebu, da je imala psihičkih problema, ali oni nisu bili takvi da bi se to vidjelo. Nisu to bili problemi zbog druge, alkohola ili nekog društva, to sigurno ne, već jednostavno je to valjda bio pritisak koji nije bio za nju. Roditelji su htjeli da nastavi studij, ali nije išlo. Istina je da se potpuno povukla u sebe, nikamo nije išla, i većinu je godine, kao i čitava obitelj, pa i sestra joj, vrijeme provodila radeći na ranču, izolirana. Što se u njoj prelomilo, ne znamo. Priča se da je imala dečka i da tu vezu otac nije odobravao, pa su se znali porječkati. Nitko ne vjeruje da je imala nešto protiv Sare. Prije bi bilo da se nešto u Ivani slomilo, nešto što je “čamilo” u njoj, pa da je Sara bila slučajna žrtva. Svima nam je žao zbog te tragedije i stvarno bih prije “potpisao” da će pasti snijeg u ljeto, nego da bi se takva tragedija mogla dogoditi u toj obitelji – pričaju nam mještani Zatona Obrovačkog.

I ostali sugovornici tvrde da je obitelj Čude vrijedna, radišna i da su u zabiti na ranču stvorili lijepi posao. Sva braća i sestre Čude, kažu nam, imaju radne navike, pomažu svima, ali se ne druže previše sa susjedima u selu, nisu su od onih koji idu po kafićima.

vecernji.hr/HIA.com.hr
foto:Robert Fajt (HANZA media)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *