Četvrta je obljetnica ulaska Hrvatske u EU

Četvrta je godina od kada je Republika Hrvatska postala 28. članica Europske unije (EU)

Članstvo Hrvatske u EU potvrdilo je povijesnu činjenicu pripadnosti Hrvatske Europi i pružilo priliku za razvitak u stabilnom okruženju.

Europska unija  je u svijetu prepoznatljiva i cijenjena po najvišim standardima – ne samo na području  gospodarstva, okoliša, već i u pogledu demokratskih vrijednosti, vladavine prava i ljudskih prava.

Kao država članica Europske unije Hrvatska ima mjesto za zajedničkim, europskim stolom gdje djeluje konstruktivno, zastupajući svoje političke i gospodarske interese, ali i pridonoseći zajedničkim ciljevima mira, stabilnosti i prosperiteta u Europi. U svakodnevnom životu vidimo koliko nam koristi donose zajedničke EU politike i projekti usmjereni na gospodarski rast i zapošljavanje, obrazovanje i kulturu, te brojne druge aspekte.

Dok je na referendumu o ulasku u europske integracije 66% birača poduprlo članstvo Hrvatske u Uniji, danas samo 36% građana misli da nam je to donijelo korist.

 

Plenković o 4.godišnjici

Premijer Andrej Plenković  izjavio je novinarima u Dubrovniku, gdje je otvorio Dubrovnik Forum 2017., kako želi čestitati četvrtu godišnjicu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Mislim da smo u protekle četiri godine ostvarili pomake u smislu preuzimanja svih politika. No da bi građani osjetili članstvo u EU-u mislim da će trebati pričekati referentno iskustvo od prvih sedam godina, do 2020. godine. Tada ćemo moći zajedno podvući crtu – što radimo dobro, gdje možemo unaprijediti naše aktivnosti. Trajna je zadaća Vlade RH da poveća apsorpcijsku sposobnost povlačenja sredstava, kazao je Plenković između ostalog.

Rekao sam već da će projekt Pelješkog mosta vjerojatno biti najkonkretniji, najvidljiviji i najveći individualni projekt kojega ćemo ostvariti u tom razdoblju. Siguran sam da će on doprinijeti boljem identificiranju svih hrvatskih građana s činjenicom da smo 1. srpnja 2013. ostvarili sve ključne vanjskopolitičke strateške zadaće od naše neovisnosti, izjavio je između ostalog premijer Plenković.

Strani mediji prije 4 godine o ulasku Hrvatske u EU su pisali

Hrvatski put do Europske unije bio je mukotrpan. Hrvatski građani članstvo su dočekali radosno, ali bez euforije, ocjena je koju u povodu ulaska Hrvatske u Uniju iznose vodeći slovenski mediji.

U javljanjima sa središnje proslave u Zagrebu i opisujući raspoloženje s kojim su Hrvati dočekali ulazak u EU Slovenska televizija navela je da hrvatski građani na članstvo gledaju pragmatično i bez euforije, svjesni da im EU pruža razvojne šanse koje moraju sami iskoristiti i da u Hrvatskoj nema atmosfere u kojoj bi se za ekonomske teškoće okrivljavalo krizu u EU-u.

Ljubljansko Delo na naslovnici i pod naslovom Hrvatska svečano ušla u EU navodi da je u Hrvatskoj uz radosno raspoloženje primjetna i zabrinutost zbog visoke nezaposlenosti i negativnih gospodarskih trendova. Unatoč svemu u Hrvatskoj je ostalo nešto optimizma, a zemlja je započela novo poglavlje u svojoj ne baš lakoj povijesti, navodi vodeći slovenski list.

Sarajevski Dnevni avaz ističe kako je Hrvatska od ponoći postala članicom najbogatijeg i najvećeg političko-ekonomskog bloka država na svijetu, što je i za BiH iznimno važno jer to ujedno znači dolazak EU-a na njezine granice.

Uz opširno izvješće na pet stranica o svečanosti koja je održana u Zagrebu u nazočnosti brojnih inozemnih uzvanika Avaz donosi i intervju s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, koji je ocijenio da je ovo početak sasvim novog razdoblja. Bit će nemoguće zaustaviti dobar utjecaj EU-a u vezi sa svim pitanjima, standardi će se jednostavno morati sinkronizirati s obje strane granice, istaknuo je Josipović.

Oslobođenje u opširnom prilogu ističe kako će hrvatski predsjednik na prvi službeni put u inozemstvo nakon primanja u EU krenuti upravo u Sarajevo, što je pokazatelj opredjeljenja da se jačaju odnosi u regiji i pomogne susjedima.

Banjolučke Nezavisne novine navode da je 1. srpnja povijesni datum za Hrvatsku te ističu ocjene analitičara da je Unija sa svojim tržištem od 500 milijuna ljudi golema šansa. Taj list konstatira da među građanima Hrvatske ima dosta onih koji su euroskeptici, no zaključuje da su uglavnom optimisti te se nadaju da će članstvo u Uniji donijeti boljitak cijeloj zemlji.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *