EU komisija podžava arbitražnu presudu, Slovenci zadovoljni

Europska komisija na jučerašnjem zasjedanju u Strasbourgu, podžala je odluku Arbitražnog suda o graničnoj crti između Slovenije i Hrvatske.
Komisija je do sada rekla a i dalje podupire arbitražne procese jer pridonose pravnoj sigrnosti, da je granično pitanje bilateralno pitanje te da će poduprijeti svaki dogovor.

Ovo je bilateralno pitanje i treba razgovarati o tome kako odluku implementirati. Možda će dvije zemlje zatražiti od Europske komisije pomoć kako to učiniti. Mi ćemo napraviti sve što možemo da objema stranama pomognemo kako bi se ona implementirala. U obje zemlje postoji spremnost za razgovore, izjavio je potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Stajališta hrvatske i slovenske strane o arbitražnom postupku poznato je sasvim su suprotna. U zajedničkoj izjavi, i premijeri Belgije, Nizozemske i Luksemburga pozvali su Hrvatsku i Sloveniju da poštuju arbitražnu odluku o granicama između dviju zemalja.

No, predsjednik Kluba zastupnika europskih pučana Manfred Weber u parlamentu u Strasbourgu poslao je poruku da europski pučani neće raditi pritisak na Hrvatsku. Ovo je arbitražni postupak između Slovenije i Hrvatske. Još jednom molim obje strane da pronađu svoj put. Važno je da se Europska unija ne zauzme ni za jednu stranu. Što se nas tiče, mi ih pozivamo da nastave dijalog kako bi se pronašlo rješenje, izjavio je Weber.

Podsjetimo, Europska komisija poduprla je rad suda kad je Hrvatska iz njega istupala jer je smatrala da sud ima instrumente za ispravljanje vlastitih pogrešaka. Ali kada je odluka donesena, Komisija je tražila vremena da je dobro prouči.

Erjavec zadovoljan porukom Komisije o arbitražnom sporu


Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je zadovoljan stajalištem Europske komisije koja očekuje da će Hrvatska i Slovenija poštovati prošlotjednu presudu arbitražnog suda i provesti njegovu odluku o granici.

Pozdravljam stajalište Komisije koja od nas očekuje implementaciju presude, to nije pobjeda ni Hrvatske ni Slovenije već se Komisija postavila na stranu međunarodnog prava, kazao je Erjavec u Ljubljani.

Pema mišljenju slovenskog ministra, koji se nada da će Hrvatska koja je izašla iz arbitraže i tvrdi da kontaminirani proces i odluka arbitara neće imati pravnih učinaka promijeniti svoj stav, stajalište Komisije važno je i zato što bi rješenje dugogodišnjeg graničnog prijepora kojim je Slovenija jedno vrijeme uvjetovala ulazak Hrvatske u EU  moglo poslulžiti i kao model za rješenje sličnih sporova na zapadnom Balkanu gdje postoje još mnoga slična otvorena pitanja.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova još jednom podsjeća da je riječ o bilateralnom pitanju koje je bilo predmet arbitraže koja je, protupravnim djelovanjem Slovenije, teško kompromitirana i iz koje je Hrvatska na temelju jednoglasne odluke Hrvatskog sabora izašla 2015. godine.
Odluka arbitražnog suda Republiku Hrvatsku ne obvezuje i neće je primijeniti. Republika Hrvatska ostaje otvorena za dijalog s Republikom Slovenijom s ciljem  rješavanja graničnog pitanja, priopćeno je iz Ministarstva.

 

vecernji.hr /HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *