EU ministri unutarnjih poslova u Tallinnu, podrška Italiji

Na poziv Italije zabrinute zbog stalnih i masovnih dolazaka migranata na njezinu obalu, ministri unutarnjih poslova Europske unije (EU) okupljeni su na sastanku u Tallinnu (Estonija). Danas će razmotriti  akcijski plan koji je po hitnom postupku predložila Europska komisija.

Cilj je “zaključiti da postoji spremnost i sredstva za podršku Italiji, razmotriti taj problem i promijeniti stvari koristeći mjere koje je ponudila Komisija”, rekao je europski izvor.

Iako je ovaj sastanak već dulje vremena u kalendaru novog polugodišnjeg estonskog predsjedanja Unijom, on je ipak na neki način hitan.

Italija je u srijedu zaprijetila da više neće prihvaćati ulaz stranih plovila koja prevoze migrante spašene na Sredozemlju u svoje luke.

Talijanski premijer Gentiloni

Talijanski premijer Paolo Gentiloni pozvao je svoje europske partnere na pružanje “konkretnog doprinosa” kako bi pomogli njegovoj zemlji, u prvom redu prihvaćanjem onih koji se upuštaju u opasan prijelaz Sredozemnim morem.

Približno 100.000 migranata stiglo je u Europu od siječnja tim putem, od kojih se više od 85.000 iskrcalo u Italiji, a 9.300 u Grčkoj, po najnovijim brojkama Međunarodne organizacije za migracije.

Europska komisija predstavila je akcijski plan koji će biti temelj za razgovore ministara u četvrtak ujutro. To je prva točka dnevnog reda sastanka na kojem će se i u širem smislu razgovarati o pitanju migracija.

HRT/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *