Sanader predstavio svoju knjigu “Doba politike -detuđmanizacija”

Bivši premijer Ivo Sanader predstavio je svoju knjigu “Doba politike -detuđmanizacija”. Tijekom promocije rekao je da se ne vraća u politiku ali će o politici pisati. Tijekom promocije naglasak je stavio na tretman nacionalnih manjina.

Rijeć je o prvoj knjizi iz trilogije Doba politike „Doba politike- detuđmanizacija“ koju je izdao Večernji list. Promocija najiščekivanije knjige desetljeća okupila je brojne uzvanike među kojima je bio i doajen politike Vladimir Šeks a koji je sa Sanaderom u zavadi.

Ivo Sanader o knjizi

Ova knjiga je glas protiv kultiviranog neznanja i argumente moramo sučeliti. Ovo je moj prilog tome. Bude li odjeka u javnosti bit ću zadovoljan i ja i moji izdavači. Naravno da je meni najvažnije da se rehabilitiram i da završe procesi u kojima nema dokaza, ali si ne mogu dopustiti da ne kažem što je bilo od 2000. do 2009.- , rekao je Sanader pa komentirao da je dolazak na njegovu promociju pokazivanje doze građanske kuraže, ali i dokaz da u Hrvatskoj postoji vrlo jako zanimanje za politiku. Politika je možda na zlu glasu, kaže Sanader, ali neopravdano, to je dužnost služenja našem narodu. Dodao je da je želio na drugačiji način napisati knjigu o politici, ali da su neke teme i danas aktualne. Sanader je u prvom dijelu knjige otvorio temu navodnog procesa detuđmanizacije koju je kao tadašnji predsjednik HDZ-a i premijer provodio. Kroz četiri važna procesa, suradnju s Haaškim sudom, odnos prema nacionalnim manjinama, ZERP-u i reformi HDZ-a, Sanader u prvorazrednom političkom eseju razotkriva politiku i njezine aktere ne štedeći ni lijeve ni desne oponente.
Večernji list objavljuje isječke iz knjige u četiri nastavka.

Tretman nacionalnih manjina

Naglasak je na promociji autor stavio na tretman nacionalnih manjina. – Oni su dio nacije i društva. Oni su politički Hrvati. Tom gestom smo tada napravili naprosto smo izvukli jedan dio hrvatskog korpusa iz geta i kazali da poštujemo njihovu drugost. Da poštujemo što Božić slave na svoj dan. Naprosto poštujemo svakoga i te riječi ”Hristos se rodi” je civilizacijski pozdrav ali je tada izazvao potrese. Ništa posebno ali toliko povijesno. Na to sam posebno ponosan jer smo kroz takve geste – kazao je Sanader.
Glavni urednik Večernjeg lista istaknuo je da je knjiga prvorazredni politički esej.

– Sanader je bio reformator. Uzmimo samo za primjer izjavu ”Hristos se rodi”. Tako je simbolički završio Domovinski rat. Kroz cijeli tekst Sanader kada raspravlja o detuđmanizaciji govori o nadogradnji politike Franje Tuđmana. To se očituje u reformskim potezima. Večernji nije imao dileme oko objave ove knjige. On kao svjedok vremena i političar imao je pravo iznijeti svoje viđenje oko ove četiri ključne teme. Znam da će biti kritičara koji će u prvi plan gurati sudske procese, ali bih volio da prije pročitaju i raspravljaju o idejama – rekao je Klarić istaknuvši da je u 128 stranica knjige sadržan prvorazreni politički esej autora koji je bio izravan akter niza najzanimljivijh djelovanja u povijesti. Bivši predsjednik Sabora Luka Bebić postavio je dva pitanja. Da li čovjek koji predvodio HDZ od 2000. do 2009. ima pravo nešto reći o politici ili bi trebalo očekivati šutnju te ima li pravo reći svoje mišljenje čovjek koji je preko 6 godina bio premijer.

– To bi bilo onako pitanje koje bi svi mogli preispitati iz toga izvući odgovor- rekao je Bebić.

Urednik knjige i urednik političkog priloga Obzor Večernjeg lista Goran Gerovac istaknuo je da se slaže sa Sanaderom kada tvrdi da se nalazimo u povijesno iznimno opasnoj situaciji. – Opasnosti nisu samo vezane za Piranski zaljev. Ne znam kako će se pamtiti Ivo Sanader kao premijer ali je malim gestima koji su imali velike odjeke pokazao koliko je važno zaustaviti radikalizam koji se vratio u posljednje dvije godine ne u Hrvatskoj već u Europi- kazao je Gerovac.

vecernji.hr/HIA.com.hr
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *