Lijek protiv raka pluća mogao bi se testirati u Hrvatskoj

Dr. Igor Štagljar (49) najavom otkrića lijeka protiv raka pluća izazvao je pravu buru u javnosti, posebice među oboljelima koji u njegovim riječima vide slamku spasa.

Dr. Igor Štagljar, profesor u Centru za istraživanje života “Terrence Donnelly” Sveučilišta Toronto, jedan od vodećih molekularnih biologa u svijetu, dobitnik Inovacijskog Oscara za tehnologiju MaMTH, pomoću koje je otkrio novi biomarker za rak pluća Crk II,

U Splitu u Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS) tijekom održavanja međunarodne konferencije u lipnju na kojoj se okupilo stotinjak vodećih svjetskih znanstvenika koji se bave biomedicinskim istraživanjima razgovarao je s večernjakovim novinarom i evo što je rekao.

Vaša najava da ste razvili novi lijek za rak pluća i da ćete uskoro izdati publikaciju o tome izazvala je senzaciju.
Točno, i meni je čak zvučala malo nevjerojatno sva ta prašina koja se digla pa sam ostao zatečen. Mislim da će to biti važno otkriće, ali i da treba stati s obje noge na zemlju. Ne volim kad čitam naslove o znanstvenicima u kojima piše “senzacionalna ili bombastična vijest”.
 Naše otkriće sigurno će biti važno za pacijente, ali pričekajte, molim vas, da mi te svoje rezultate prvo objavimo. Razlog zašto sam najavio naše otkriće je taj što mi već mjesec dana znamo da će taj lijek funkcionirati.
Prošli smo sve moguće zavrzlame, pretraživanja lijekova, rad s kemičarima i farmaceutima koji su nam pomagali da taj lijek učinimo što boljim, no sada mogu sa sigurnošću reći da će funkcionirati.
 Mogao sam to reći i prije mjesec dana, ali nisam zato što nisam bio u Hrvatskoj. Ne mogu vam dati nikakve pojedinosti o našem lijeku jer te rezultate još nismo objavili. Da vam kažem bilo što, to bi umanjilo novitet našeg otkrića te uvelike otežalo publikaciju naših rezultata.
U znanosti nije uobičajeno da ljudi preko novina publiciraju otkrića, tako da je meni malo previše ovo što se dogodilo. Zovu me novinari iz Slovenije, Srbije, Mađarske, od svakuda i svakome šaljem isti e-mail: “Na žalost, ne smijem vam ništa reći”.Smijete li reći kada će se lijek početi primjenjivati?

Na žalost, ne.

Jesu li obavljena testiranja na ljudima?
Na pacijentima još nismo obavili testiranja, ali mislim da će to biti dobro iz razloga koji vam ne mogu reći.

Hoće li se testiranja provoditi i u nekoj hrvatskoj sveučilišnoj bolnici?

Šansa uvijek postoji. To će se morati regulirati sa Sveučilištem u Torontu koje je vlasnik patenta. Ja sam zaposlenik Sveučilišta u Torontu, to smo naše otkriće patentirali i 50% pripada izumiteljima, a nas smo trojica iz mog laboratorija.

Dakle, namjerno ste odlučili u Hrvatskoj priopćiti tu veliku vijest?

Da. Kao što sam već napomenuo, mogao sam to i prije mjesec dana kada smo reproducirali sve eksperimente više od pet puta. Kolegama u mojem laboratoriju govorio sam: “Ponovite još jedan put!” jer nisam mogao vjerovati. I sad stvarno mogu reći – to je to. Sumnji više nema. To što smo pronašli bit će djelotvoran lijek za jedan od oblika karcinoma pluća, ali ne za sve.

vecernji.hr/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *