Svečano otvorene 68.Dubrovačke ljetne igre

Podizanjem barjaka Libertas uz moćne stihove Himne slobode u ponedjeljak 10.srpnja svečano su otvorene 68. Dubrovačke ljetne igre pred mnoštvom publike i visokih uzvanika.

Prisutne je pozdravio gradonačelnik Mato Franković koji je istaknuo kako Dubrovnik treba povratiti mjeru i sklad, mudrost i skromnost te pozvao sve građane na zajedništvo u postizanju tog cilja.

Gradonačelnik Franković

“Želim s ovog mjesta oslikati prošlost pojmovima mjere i sklada, mudrosti i skromnosti. Dubrovačka Rrepublika uspješno ih je održavala. „Ništa previše“, davno je zapisano u Delfima, a toga su se držali i naši stari. Ostaci mjere i sklada vidljivi su i sada svugdje oko nas. Pogledajte. Nije se dopuštala rastrošnost jer to vodi oholosti.  Zajedništvo puka i vlastele bilo je presudno“, kazao je Franković, dodajući kako su i zakoni bili važni dio mjere, piše dubrovniknet.hr.

„U mislima na sklad i zajedništvo sve vas pozdravljam i želim da se ovdje osjećate sretno i slobodno“, istaknuo je Franković, posebno pozdravivši umjetnike, pozvavši da upravo oni budu ljudi nazbilj te je dodao kako vrijeđanje drugog i drugačijeg nije u skladu s dubrovačkom mjerom.

Svečano otvaranje igara

68. Dubrovačke ljetne igre svečano su otvorene podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi .

Scenarij ovogodišnjeg otvaranja Igara napisali su v.d. intendanta Mladen Tarbuk i Ivana Lovrić Jović, uplevši u ceremoniju ulomke iz Držićevih djela, ali i iz Stullijeve Kate Kapuralice. Režiju potpisuju Ivan Miladinov i Igor Barberić. Pod ravnanjem maestra Tarbuka, glazbu izvode Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Dubrovački komorni zbor te Mješoviti zbor Libertas.

Na otvaranju su nastupili i Folklorni ansambl Linđo, ali i Kazališna družina Kolarin, Plesni studio Lazareti, KUD Stjepan Radić te Udruga Žonglerata, uz sudjelovanje dubrovačke djece i građana. Festivalski dramski ansambl predvodi Boris Svrtan u ulozi kneza dubrovačkoga koji je govorio stihove Himne slobodi te Zijad Gračić kao Negromant, Ozren Grabarić, Maro Martinović, Nikola Baće, Branimir Vidić, Nika Burđelez, Gloria Dubelj, Hrvoje Sebastian, Edi Jertec, Bojan Beribaka te Izmira Brautović.
Kraj svečanog otvaranja obilježio je vatromet koji će početi oko 22 sata, sinkroniziran s Carminom Buranom kao glazbenom podlogom.

Program ljetnih igara

Bogat ovoljetni glazbeni program 68. Dubrovačke ljetne igre otvaraju izvedbom Carmine Burane danas 11. srpnja s početkom u 21:30 sati ispred crkve sv. Vlaha.Izvedba je posvećena Vjekoslavu Šuteju, uspješnom ravnatelju glazbenog programa Igara i svjetski uglednom dirigentu.

Prva dramska izvedba je predstava  Hinkemann u režiji Igora Vuka Torbice i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih koja je na programu u srijedu, 12. srpnja na taraci tvrđave Revelin, s početkom u 21.30 sati.

U narednih 46 dana, na 15 ambijentalnih lokacija, gotovo 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta pred međunarodnom publikom od 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izvest će oko 80 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih programa, a već večeras na programu je rasprodana Carmina  Burana u izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Zagrebačke filharmonije i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera uz soliste Nicolu Proksch, Owena Willetsa, i Nikolu Mijailovića.
Program igara ovdje

dobrovniknet.hr/HIA.com.hr
foto:dubrovniknet

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *