Plenković u radnom posjetu Sloveniji

Premijer Andrej Plenković boravi u radnom posjet Sloveniji gdje je razgovarao sa svojim slovenskim kolegom Mirom Cerarom.

S Plenkovićem u Sloveniju je otputovala i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.
Plenković je u Sloveniju otputovao na poziv predsjednika Vlade Republike Slovenije Mire Cerara. Ovo je prvi bilateralni susret dvojice predsjednika vlada. Povod sastanku je razgovor o otvorenim pitanjima dviju sudjednih država.

Cerar nakon sastanka

Slovenski premijer Miro Cerar na konferenciji za novinare nakon sureta s premijerom Plenkovićem rekao je kako je odluka arbitražnog suda pozitivan pomak.

Presuda je konačna i obvezujuća za obje zemlje, njome je riješeno pitanje koje je opterećivalo naše odnose. Današnjim razgovorom možemo obojica biti zadovoljni iako o implemetaciji te odluke imamo različite poglede, rekao je Cerar. Ponovio je kako Slovenija čvrsto stoji pri tome da je vrijeme da počnemo razgovarati o implementaciji, dok premijer Plenković kaže da ne može na to pristati pozivajući se na kompromitaciju cijelog procesa.

Sklapanje ovog sporazuma je omogućila Hrvatskoj ulazak u EU, naglasio je Cerar. Ne radi se o pokoravanju stajalištima Slovenije već poštivanju preuzetih međunarodnih odluka. Sada moramo napraviti korake u smjeru implementacije odluke i spremni smo na dijalog koji će dovesti do rješenja, rekao je Cerar.


Izjave Plenkovića nakon sastanka


Premijer Andrej Plenković rekao je kako je pozicija Slovenije jasna, ali je i za Hrvatska također jasna. Nažalost, za nas je taj proces bio trajno kontaminiran. U postupak smo krenuli u dobroj vjeri kako bi se riješilo  granično pitanje. Za nas presuda Arbitražnog suda nije obvezujuća niti je namjeravamo primjenjivati, istaknuo je Plenković.

Ključna poruka je poruka dijaloga poruka da se ne mogu donositi jednostrane odluke. Današnji susret je signal dobre volje, nema nikakvih tenzija i stojimo konsenzualno da se riješe otvorena pitanja ali ne na način da se prihvati odluka iz procesa iz kojeg je Hrvatska izišla prije dvije godine, rekao je premijer.

hrt/HIA.com.hr
foto: vlada.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *