Trump u službenom posjetu Francuskoj

Američki predsjednik Donald Trump doputovao je službeni posjet Francuskoj povodom proslave Dana Bastilje i stote obljetnice ulaska američke vojske u Prvi svjetski rat.

Srdačan susret Trumpa i Macronea

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je u Parizu toplu dobrodošlicu američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, što je u kontrastu s hladnim pozdravima koje su izmjenili tijekom svog prvog susreta u svibnju.

“Emmanuel, drago mi je da se vidimo. Ovo je tako lijepo”, rekao je Trump Macronu tijekom susreta u Nacionalnom domu invalida, kompleksu zgrada u kojem su pokopani Napoleon Bonaparte i francuski ratni heroji.

Macrone je nekoliko puta nasmiješen potapšao Trumpa po leđima prije no što su krenuli u obilazak tih građevina iz 17. stoljeća. “Nešto bi se moglo dogoditi vezano uz Pariški klimatski sporazum” Trump je nakon susreta s Macronom ostavio dojam da bi mogao promijeniti svoj stav o Pariškom klimatskom sporazumu iz 2015. iz kojeg je ranije ove godine povukao Sjedinjene Države, ocjenjuju agencije. “Nešto bi se moglo dogoditi vezano uz Pariški klimatski sporazum, no hajdemo vidjeti što će biti. Razgovarat ćemo o tome u nadolazećem razdoblju, pa ako se nešto dogodi to će biti prekrasno, a ako ne, i to će biti u redu”, poručio je Trump, govoreći u Parizu nakon susreta s francuskim čelnikom s kojim je razgovarao i o sigurnosti, borbi protiv terorizma i trgovini.

Dvoje čelnika raspravljalo je i o jačanju sigurnosne suradnje, a Trump je pozvao savezničke snage koje se bore protiv Islamske države da osiguraju da Mosul ostane slobodan grad. “Danas se suočavamo s novim prijetnjama od režima poput Sjeverne Koreje, Irana i Sirije, te s vladama koje ih financiraju i podržavaju. Suočavamo se i s velikom prijetnjom terorističkih organizacija”, rekao je američki predsjednik.

Macron je na konferenciji rekao kako “poštuje odluku predsjednika Trumpa” o povlačenju SAD-a iz pariškog dogovora, no kako mu on ostaje i dalje privržen i da će postupati po onome što je u njemu predviđeno, prenosi agencija France presse.

Potrebno je razgovarati s Putinom

“Obnavljamo svoju odlučnost u zajedničkom otporu tim neprijateljima humanosti i u tome da ih lišimo teritorija, sredstava, mreža i ideološke podrške”, istaknuo je Trump. Naglasio je da prekid vatre u Siriji pokazuje kako je potrebno razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. “Zahvaljujući dijalogu, uspjeli smo postići prekid vatre (na jugu zemlje)”, naglasio je, dodajući da se trenutno radi na uspostavi primirja u još jednom “dosta teškom” dijelu zemlje. Macron je otkrio kako su Trump i on od diplomata zatražili da u nadolazećim tjednima donesu konkretnu inicijativu koja će pripremiti Siriju za budućnost i koja će biti predana stalnim članicama Vijeća sigurnosti. “Što se tiče situacije u Iraku i Siriji, složili smo se da ćemo nastaviti surađivati, pogotovo u izgradnji budućnosti nakon rata”, poručio je francuski predsjednik.

Upitan o komentarima kojima je u veljači sugerirao da Pariz nije siguran zbog terorizma, Trump je naglasio kako će “sve biti u redu”. “Znate što, sve će biti u redu, jer imate odličnog predsjednika… On je čvrst predsjednik koji neće biti blag prema onima koji krše zakone”, rekao je Trump, a prenio dpa.

Trump je tijekom konferencije za novinare ponovio da će njegova vlada raditi na “recipročnim i pravednim” trgovinskim sporazumima, otkrio je da su u tijeku takvi pregovori s Kinom, te se osvrnuo na susret svog najstarijeg sina s ruskom odvjetnicom koja mu je navodno ponudila inkriminirajuće podatke o demokratskoj protukandidatkinji Hillary Clinton. “Što se tiče mog sina, on je izvanredan mladi čovjek. Imao je sastanak s ruskom odvjetnicom. Ne odvjetnicom vlade, već ruskom odvjetnicom. Bio je to kratki susret. Gledano iz perspektive praktičnosti, većina ljudi bi otišla na taj sastanak”, rekao je Trump, dodavši kako se ništa nije dogodilo na tom susretu.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će pozvati ruskog predsjednika Vladimira Putina u posjet Bijeloj kući, ali da još uvijek za to nije došlo vrijeme. “Mislim da ovo nije pravo vrijeme, ali odgovor je da, pozvat ću ga”, rekao je Trump, upitan hoće li uputiti poziv ruskom čelniku. On je tu izjavu dao novinarima u zrakoplovu Air Force One tijekom leta iz SAD-a u Francusku. (Hina)

vecernji.hr/HIA.com.hr
foto:Saul Loeb/AFP/Getty Images

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *