Francuzi obilježili Dan pada Bastille

Francuzi su u petak tradicionalnom vojnom paradom na Elizejskim poljanama obilježili Dan pada Bastille. Jurišem revolucionarnih snaga 14. srpnja 1789. osvojena je zloglasna tvrđava Bastille, tamnica u pariškom predgrađu Saint Antoine.

Američki predsjednik Donald Trump prisustvovao je zajedno s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom svečanom mimohodu američkih i francuskih vojnika u povodu obilježavanja stogodišnjice ulaska SAD-a u Prvi svjetski rat, te najvećeg francuskog nacionalnog praznika.

U sklopu svečanosti bilo je i nadlijetanje borbenih zrakoplova dviju zemalja koje simbolizira vojnu suradnju Francuske i SAD-a na Bliskom istoku i u drugim dijelovima svijeta.

Srdačano komuniciranje dvojice predsjednika

Parada na Elizejskim poljanama uslijedila je nakon dana razgovora Trumpa s Macronom, obilaska Pariza za prve dame, te večere za četvero u restoranu na Eiffelovu tornju.

Sjajna večer s predsjednikom Emmanuelom Macronom i gospođom Macron. Otišli smo na Eiffelov toranj na večeru. Odnosi s Francuskom jači no ikad“, napisao je na Twitteru Trump.

Na svečanom mimohodu dvojica čelnika država sjedila su zajedno, komunicirajući međusobno vrlo srdačno, dok su borbeni zrakoplovi nadlijetali.
Trump je salutirao dok je vojno osoblje – neki odjeveni u vojne odore iz Prvoga svjetskog rata – prolazilo a u pozadini im je bio Slavoluk pobjede.

Za Francusku, ovogodišnji Dan Bastilje ima dodatnu važnost kao prva godišnjica jednog od najsmrtonosnijeg napada islamističkih ekstremista  u zadnjih nekoliko godina.

Macrone želi ojačati francuski položaj

Macron je želio iskoristiti svečanost da ojača francuski položaj na svjetskoj pozornici  a  mogao bi pomoći i američkom čelniku koji je zbog stajališta o klimatskim promjenama i slobodnoj trgovini ostao bez međunarodnih prijatelja.
Trump, koji je predmet istrage o navodnoj ruskoj upletenosti u američke izbore 2016. čini se da je u četvrtak ostavio vrata otvorenima za daljnje razgovore o pariškom klimatskom sporazumu iz kojeg je povukao svoju zemlju ranije ove godine.

Nakon svečane smotre, prve kojoj prisustvuje kao predsjednik, Macron je otputovao u Nicu, gdje se pridružio komemoraciji za 86 osoba koji su poginuli kad je Tunižanin kamionom nasrnuo na mnoštvo koje se zateklo na šetalištu u tom gradu prije godinu dana.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *