Hrvatska će uvesti inozemnu radnu snagu

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić u subotu je najavio da će Hrvatska za 2000 dozvola povećati kvotu za uvoz radne snage u području graditeljstva, gdje postoji deficit domaćih radnika, a sve da bi, kako je rekao, građevinski sektor mogao realizirati preuzete investicije.

“Imali smo prošli tjedan sastanak sa sindikatima i poslodavcima i evo najave – u proceduru je upućen prijedlog da se, samo za građevinski sektor, kvota poveća za dvije tisuće radnih mjesta”, rekao je ministar u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Potrebe za inozemnim radnicima će se analizirati

Povećanje kvote potrebno je, kazao je, kako bi građevinski sektor mogao realizirati preuzete obveze, odnosno investicije koje kreću na jesen, a s obzirom na to da u tom sektoru nema dovoljno domaće radne snage.

Druge će se sektore, dodaje, svaki zasebno analizirati, a prvenstveno će se gledati na to da se aktivira domaće radnike, među inim i kroz programe prekvalifikacije, a u tom kontekstu ističe program “Od mjere do karijere”.

Ukupna godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj za ovu godinu iznosi 7.026 dozvola, a od toga je za graditeljstvo njih 2.080.

Prema nedavno objavljenim podacima, turizmu nedostaje oko 2.700 radnika unatoč tome što su 171.044 osobe nezaposlene, što je još jedno upozorenje za žurno pronalaženje rješenja gorućeg problema nedostatka radne snage.

 

HGK: uvoz stranih radnika po potrebi

„Za rješenje tog problema HGK je predložio uvođenje fleksibilnijeg modela određivanja kvota za zapošljavanje stranaca koji bi omogućio poslodavcima odobravanje zapošljavanja stranaca „po potrebi“, tj. odobravanje zapošljavanja stranog radnika u situaciji kada se dokaže da na hrvatskom tržištu nema raspoložive radne snage (tzv. Slovenski model)“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović i pojasnio da je turizam naša najvažnija gospodarska grana koja čini gotovo petinu ukupnog hrvatskog BDP-a i u kojoj je zaposleno 6 – 7 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj. Posljednjih godina bilježimo porast turističkih noćenja i prihoda od turizma. Smatra se da je na povoljnija kretanja noćenja i turističkog prihoda djelomično utjecao rezultat povoljnije gospodarske situacije u EU, koja je najznačajnije emitivno tržište za Hrvatsku. Naime, od ukupnih noćenja stranih turista, turisti s tržišta EU ostvaruju gotovo 90 posto noćenja.

Kratkoročni su prijedlozi i mjere za koje se HGK zalaže, uz bilateralne sporazume za rad u sezoni sa susjednim zemljama radi omogućavanja rada stranaca u sezoni, zakonsko omogućavanje rada maloljetnika i nakon 20 sati te rad umirovljenika bez gubitka prava na mirovinu.

HGK je zajedno s HUP-om i UPUHH-om već upozoravao da samo povećanje kvota neće biti rješenje problema radne snage u turizmu jer se prema aktualnoj Odluci za djelatnost turizma i ugostiteljstva ne mogu zapošljavati stranci na radnim mjestima konobar, kuhar i spremačica, koja su najdeficitarnija.

Potrebe u praksi turističkog sektora višestruko nadmašuju dosadašnje mogućnosti zapošljavanja stranih radnika. Za daljnji je razvoj turizma i hrvatskoga gospodarstva potrebno liberalizirati sustav za zapošljavanje stranaca koji će biti prilagođen potrebama tržišta umjesto dosadašnjeg sustava u kojem se jednom godišnje procjenjuju potrebe za stranom radnom snagom.

poslovni.hr/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *