Na pomolu granični spor Hrvatske sa Srbijom

Pomoćnik srbijanskog ministra vanjskih poslova Goran Aleksić izjavio je za Tanjug da su Vukovarska i Šarengradska ada na Dunavu dijelovi Srbije jer se naslanjaju na srpsku obalu Dunava.

Goran Aleksić kaže da Beograd, pri utvrđivanju međudržavne granice na Dunavu – traži da se poštuje načelo međunarodnog prava. A to je granica na sredini Dunava koja se, tvrdi – poštovala i pri razgraničenju drugih zemalja na toj rijeci. Naglasio je da je Srbija spremna spor riješiti bilateralno, a ako je potrebno – arbitražom ili na međunarodnom sudu.

“Ono što mi predlažemo u skladu je s međunarodnim pravom i praksom koja je primijenjena u razgraničenju između Njemačke i Austrije, Austrije i Slovačke, Rumunjske i Bugarske te Srbije i Rumunjske. “Hrvatska se zauzima za drukčiji pristup – da se granica treba odredi prema katastarskim česticama. To je nama neodrživ princip, jer bi tada granica, vjerojatno – presijecala Dunav na više mjesta”, kazao je Aleksić. Srbija smatra, dodao je, kako se ovo pitanje “treba riješiti bilateralno i u dogovoru”.

Reakcije iz Hrvatske na Aleksićeve izjave

Stižu i reakcije na ove Aleksićeve izjave. Iz SDP-a poručuju da treba ubrzati rješavanje graničnog spora, i to bilateralnim putem ili arbitražom. “Što se tiče inicijative da se počne razgovarati o granici sa Srbijom, to svakako treba pozdraviti, ali žao mi je što već 15-ak godina, otkako je formirana međudiplomatska skupina za uređenje granica između Hrvatske i Srbije, zapravo vlada jedna vrsta neaktivnosti”, izjavio je Tonino Picula.

HRT/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *