Italija se bori sa sušom, fontane u Rimu bez vode

Italija i Rim se bore sa  sušom . U Vatikanu sve fontane, uključujući i onu na Trgu svetog Petra, isključene su zbog nestašice vode, izvijestio je radio Vatikan.

Odluka o isključivanju fontana u skladu je s učenjem o zaštiti okoliša iz enciklike pape Franje Laudato Si o klimatskim promjenama, izvijestio je službeni vatikanski radio.

U Rimu je zbog neuobičajeno suhog ljeta ugrožena je opskrba vodom, a vlasti razmatraju nekoliko izvanrednih mjera kako bi odgovorile na krizu. Od 28. srpnja se uvodi restrikcije u potrošnji vode, odnosno osam sati dnevnih isključenja vodovoda. Osim toga,  vlasti su vodovodnom poduzeću Acea zabranili  korištenje vode iz jezera Bracciano, prenose agencije. „Vodostaj jezera je opao do te mjere da prijeti ekološka katastrofa”, rekao je Nicola Zingaretti predsednik regije  Lazio.

Talijanska vlada čak razmišlja o proglašenju izvanrednih mjera zbog nastale situacije te namjerava podnijeti  zahtijeva za korištenje sredstava iz EUnamijenjenih za posljedice od klimatskih promjena.

„Suočeni smo s potpuno novom situacijom. Radimo na mjerama modernizacije vodovodne mreže, kako bi se spriječilo nepotrebno trošenje vode. Italija se mora sve baviti klimatskim promjenama”, poručuje ministar poljoprivrede Mauricio Martina.

HIA.com.hr
foto:

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *