Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu 4.kolovoza

Središnja proslava Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskioh branitelja ove godine će se održati u Kninu 4.kolovoza. U Ministarstvu obrane bruse se posljednji detalji dvodnevnog programa obilježavanja.

Proslava bez Thomsona

Prvog dana proslave , u petak  4.kolovoza u jutarnjim satima građani će moći u razgled naoružanja i opreme na stadionu NK-a Dinara, veteranske ekipe ogledat će snage na nogometnom turniru, dok se uvečer na kninskoj tvrđavi očekuje prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata.

Drugog dana , u subotu 5. kolovoza, umjesto Thompsona, pjevat će u Slunju, svira Prljavo kazalište a raspored događanja bit će ponešto izmijenjen u odnosu na protekle godine.
Nakon već tradicionalne budnice ulicama, i zračnih preleta (među njima i premijerno predstavljanje helikoptera Kiowa), predsjednica Grabar-Kitarović, premijer Plenković i šef Sabora Jandroković na središnjem gradskom trgu položit će vijenac i zapaliti svijeće kod spomenika “Oluja 95.”, a potom se uputiti na tvrđavu, gdje će održati i svoje govore u “kontroliranim uvjetima”, ne na trgu kako je to proteklih godina ,

Centralna proslava seli na tvrđavu

Taj dio protokola , da se centralna proslava seli na tvrđavu,  posljednjih tjedana izazivao je disonantne tonove u braniteljskoj populaciji.

– Koga se to boji HDZ-ova vlast? Pa čak je i Milanović održao govor na trgu, otrpio zvižduke i otišao – čulo se među braniteljima. Također, tijekom Milanovićeva mandata predstavnici udruga uspjeli su se izboriti da se javnosti prvi put obrati branitelj – proteklih godina bili su to Ivan Vukić i Ivica Glavota – koji su s govornice bili u prilici uputiti oštru kritiku (tada lijevoj) vlasti, što nisu propustili.

Govor će održati dijete poginulog branitelja

Ove godine, međutim, govor će održati dijete poginulog branitelja, a u tom govoru, gotovo je sigurno, neće biti oštrih poruka aktualnoj vlasti. Također, pojedine braniteljske udruge izrazile su nezadovoljstvo što ni ove godine u Kninu neće biti mimohoda branitelja, zbog čega je koncem lipnja u uredu kninskog gradonačelnika održan sastanka s kojeg su otišle nedvosmislene poruke tamošnjih branitelja: da upravo oni budu u prvom planu proslave.

Odaju se počasti samo poginulim hrvatskim braniteljima iako su među nama još mnogi živi heroji Domovinskog rata, kojih tog dana u Kninu nema nigdje. Želimo da narod vidi hrvatske ratnike kako u mimohodu ponosno koračaju ulicama Knina. Nažalost, ta inicijativa nije imala podršku nadležnih institucija, te se ugasila, a danas imamo pod krinkom mimohoda hrvatskih branitelja spuštanje uzvanika u neorganiziranoj koloni s kninske tvrđave do spomenika, što se nikako ne može nazvati mimohodom – kazao je Tomislav Čolak iz braniteljske koordinacije.

U  mimohodu 32 veterana

No, iz MORH-a se doznaje da će u mimohodu biti 32 veterana, a prema riječima Miljenka Kolobarića, predsjednika Zbora udruga veterana gardijskih postrojbi, čini se da su svi prijepori izglađeni.

Uvijek će netko biti nezadovoljan, ali ne vidim prijepore. Istina, među braniteljima se postavljalo pitanje govora na tvrđavi, a ne na trgu, no mislim da je tako najbolje zbog velikih vrućina. Iz istih razloga nismo ni za veliki mimohod. Nije problem ni što govori dijete poginulog branitelja, i to dijete – danas odrastao čovjek – sigurno ima nešto za reći – kaže Kolobarić. Zanimljivo, kninski gradonačelnik Marko Jelić koji je prije mjesec dana kazao da se “kao građanin, kao gradonačelnik i kao sin hrvatskog branitelja” slaže da su branitelji stavljeni u drugi plan što za taj dan nije primjereno, danas zvuči pomirljivo.

Kninska tvrđava povijesno mjesto za govor

– Sve rješavamo razgovorom i nemamo prijepora s predstavnicima države u organizaciji proslave Oluje. Funkcionalnije je da državni vrh govori na tvrđavi, uostalom to je i povijesno mjesto s kojeg se obraćaju cijelom narodu. Ne vidim razloga zašto bih ja kao gradonačelnik držao govor jer je to državna proslava, a mi smo suorganizator – kazao je Marko Jelić te dodao da branitelji imaju primjerenu ulogu u proslavi Oluje

vecernji.hr/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *