U Podgorici održan sastanak članica Američko-jadranske povelje

U Podgorici je u utorak održan sastanak Američko-jadranske povelje (A5), na sastanku je sudjelovao premijer Andrej Plenković.

Crna Gora i Makedonija, koja trenutno predsjeda Američko-jadranskom poveljom, bili su domaćini sastanka na kojem su, uz potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država, sudjelovali čelnici Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore te Kosova, Slovenije i Srbije. Razgovaralo se o euro-atlantskim težnjama zemalja jugoistoka Europe, jačanju reformi i zajedničkom doprinosu regionalnoj i globalnoj stabilnosti.
Osim domaćina, crnogorskog premijera Duška Markovića i makedonskog Zorana Zaeva, u radu skupa sudjelovali su hrvatski premijer Andrej Plenković, albanski Edi Rama, predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, srbijanska premijerka Ana Brnabić i predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Čelnici zemalja Američko-jadranske povelje razgovarali su o euroatlantskim težnjama zemalja s jugoistoka Europe, jačanju reformi te zajedničkom doprinosu regionalnoj i globalnoj stabilnosti. Na summitu je iskazana i podrška država Zpadnog Balkana u kontekstu ubrzanja euroatlantskih integracija, predstojećih reformskih procesa i promociji regionalnog pomirenja.

Dolazak američkog potpredsjednika crnogorska vlada i mediji najavili su kao izvanredan politički događaj, a prate ga i iznimne mjere sigurnosti.

Na marginama sastanka, premijer Plenković se susreo s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Mikeom Penceom te predsjednicima vlada Crne Gore i Albanije Duškom Markovićem i Edijem Ramom.

Penece optužio Rusiju

Mike Pence optužio je u srijedu Rusiju da “destabilizira” zapadni Balkan i pokušava odvojiti jugoistok Europe od Zapada kamo pripada. Pence je to rekao u Crnoj Gori koja se ove godine priključila NATO-u, usprkos protivljenju Rusije. Ta bivša jugoslavenska republika postala je 29. članica NATO saveza u lipnju, osam mjeseci nakon što je Podgorica optužila ruske špijune da su organizirali pokušaj državnog udara kako bi spriječili njezin ulazak u NATO.

Plenković se susreo s predstvnicima hravtske manjine u Crnoj Gori

Premijer Plenković odmah nakon dolaska u Podgoricu susreo se s predstvnicima hrvatske manjine u  Crnoj Gori.  Na sastanku s premijerom bili su veleposlanik Veselko Grubišić, predsjednica Udruge Hrvata u Podgorici i prijatelja Crna Gora Svjetlana Zeković, predsjednik HNV-a Zvonimir Deković, ministri te zastupnici.

U Podgoricu stigao američki potpredsjednik Mike Pence

Američki potpredsjednik Mike Pence doputovao je u ponedjeljak popodne u Crnu Goru, u sklopu turneje po prozapadnim zemljama koje se nalaze u središtu borbe za premoć između NATO-a i Rusije.

Za Crnu Goru je NATO svojevrsna uvertira za ulazak u EU, što bi dodatno stabiliziralo ovaj prostor Europe. O tome ali i jačanju reformi i zajedničkom doprinosu regionalnoj i globalnoj stabilnosti danas će biti riječi na sastanku čelnika država Američko-jadranske povelje (A5) – Hrvatske, BiH, Albanije, Makedonije i Crne Gore. Na sumitu će sudjelovati i premijeri država promatrača Srbije, Kosova i Slovenije.

 

HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *