89.obljetnica smrti Stjepana Radića, osnivač HSS-a

Izaslanstvo Hrvatske seljačke stranke (HSS) obilježilo je 89. godišnjicu smrti Stjepana Radića, osnivača Hrvatske seljačke stranke, te položilo vijence i zapalilo svijeće na njegovu grobu u arkadama na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Na obilježavanju je poručeno da će “i danas, u 21. stoljeću, HSS nastaviti graditi stranku i društvo na načelima braće Radić”. Potpredsjednik HSS-a Hrvoje Petrić kazao je kako su ta načela sloboda, socijalno i pravedno društvo, demokracija te društvo okrenuto čovjeku. To je nešto što se tek mora graditi kroz stranačke i nestranačke aktivnosti, rekao je te dodao kako te ideale HSS i danas želi provoditi na političkoj sceni.

I ulazak Hrvatske u euroatlantske integracije jedno je od ostvarenja težnji Stjepana Radića još kada je osnovao tada Hrvatsku pučku seljačku stranku, a poslije HSS, naglasio je.

Dodao je kako HSS svake godine obilježava godišnjica smrti Stjepana Radića, koji je preminuo od posljedica atentata u jugoslavenskoj skupštini 1928. godine, a na njegov sprovod došlo je nekoliko stotina tisuća ljudi.

 

Radić smrtno ranjen u Beogradu

Radikalski zastupnik Puniša Račić izvršio je 20. lipnja 1928. atentat u Narodnoj skupštini u Beogradu. Tada su ubijeni zastupnici HSS-a Pavle Radić i Đuro Basariček, a Stejepan Radić bio je teško ranjen te je umro 8. kolovoza od posljedica ranjavanja. Na zagrebačkome groblju Mirogoju ispratilo ga je oko 300.000 ljudi. Pokopan je u mirogojskim arkadama.

Wikipedia, Stjepan Radić

 

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *