Arheolozi pronašli “male Pompeje” u Francuskoj

U Francuskoj, u gradu Vienneu koji se nalazi južno od Lyona, arheolozi su pronašli “male Popmeje, rimsko naselje iz 1.stoljeća poslije Krista. Tvrde da je to najočuvanije nalazište takve vrste u posljednjih 40-50 godina.

Nalazište se nalazi na zemljištu predviđenom za izgradnju kuća, a obuhvaća područje od 7000 m2. U gradu Viennei već se nalaze rimski hram i teatar. Bio je važno mjesto koje je povezivalo sjevernu Galiju s rimskom provincijom Gallia Narbonensis u južnoj Francuskoj.

Arheolozi su ovo nalazište nazvali “mali Pompeji” te smatraju da je nastalo u 1. stoljeću poslije Krista. Pretpostavlja se da je bilo naseljeno oko 300 godina prije nego što su ga zahvatili brojni požari.

Arheolog Benjamin Clement kaže da je ovaj rimski grad-država jako dobro očuvan jer je bio zakopan ispod vulkanskog pepela. Domovi Rimljana koji su tu nekoć živjeli su bili ukrašeni s mozaicima.

Među njima se nalazila jedna raskošna kuća u kojoj su pronađene pločice na podovima na kojima su se nalazili prizori Menada, sljedbenica boga vina Dioniza te satira, polubogova. Vatra je progutala prvi kat, krov i balkon, ali jedan dio strukture se ipak očuvao. Stručnjaci pretpostavljaju da je kuća pripadala bogatom trgovcu.

U drugim kućama pronađen je predivan mozaik s likom Talije, rimske muze i božice komedije. Arheolozi su iskopali i veliku građevinu s fontanom ispred koje se nalazio kip Herkulesa. Clement pretpostavlja da je to bila filozofska škola. Osim toga, na tom mjestu su se nalazile brojne radionice i trgovine.Stručnjaci će mozaike pažljivo izvaditi i odnijeti na restauraciju. Bit će izloženi u muzeju u gradu Vienneu 2019.

Video

geek.hr/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *