Potres na širem području Rijeke, tlo i dalje podrhtava

Poters koji je u utorak navečer pogodio šire područje Rijeke i dalje je aktivan, tlo se treslo i u srijedu.

Tlo se treslo i jučer u 13 sati i 37 minuta. Epicentar je bio kod Jadranova, a magnituda je iznosila  3.2 prema Richteru. U okolnim mjestima, izvijestila je seizmografska služba, potres se osjetio intenzitetom IV stupnja MCS ljestvice.
Posljednji potres, onaj u 17 sati i 32 minute, epicentar je imao na Krku, nedaleko od Omišlja. Bio je to potres magnitude 2.8 prema Richteru, a u okolnim se mjestima osjetio intenzitetom tri do četiri stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. (P. N.)


Potres u utorak

Prema podacima Europsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), tlo se u utorak  22:42 sata zatreslo magnitudom 3.7 po Richteru , a epicentar je bio dva kilometra jugoistočno od Jadranova kod Crikvenice, odnosno 22 kilometra jugoistočno od Rijeke. Hipocentar je bio na dubini od pet kilometara, što se smatra prilično ‘plitkim’, zbog čega su podrhtavanje osjetili mnogi stanovnici i turisti, a jedan od njih je za Jutarnji posvjedočio da ga je potres u Crikvenici probudio.

Prvotni su podaci EMSC-a govorili o magnitudi 3.9, no oni su naknadno revidirani na niže, a u međuvremenu je i hrvatska Seizmološka služba navela da je magnituda iznosila 3.7 te je podrhtavanje ocijenila ‘prilično jakim’.

 Podrhtavanje je trajalo nekoliko sekundi, a dio ljudi tvrdi da se čula i buka, neki svjedoče o zvuku nalik eksploziji.

– U Kraljevici kao da je bila eksplozija, baš se jako zatreslo, sad puno jače nego prijepodne, napisala je na Facebooku jedna čitateljica.

Ipak, iako su građani uznemireni, zasad nema nikakvih podataka o bilo kakvoj šteti.

Još potresa

U međuvremenu je stiglo izvješće o novom potresu, do kojeg je došlo u 23:54, a prema prvim podacima EMSC-a, magnituda je ponovno iznosila 3.6, no ubrzo je i ona revidirana na niže, na 3.3. Epicentar je bio tri kilometra jugoistočno od Omišlja na otoku Krku.

Tijekom noći s utorka na srijedu, u 4:04h, uslijedio je potres magnitude 2.9, čiji je epicentar bio dva kilometra sjeverno od Selca.

U 6:24 zabilježeno je podrhtavanje magnitude 2.2 s epicentrom jedan kilometar jugoistočno od Crikvenice.

Nažalost, mi ne možemo predviđati što se događa u podzemlju. Vidimo da se oslobađa energija i bolje je da se energija oslobađa kroz niz slabijh potresa nego da se oslobodi u jednom razornom, rekao je Tomislav Fiket iz Seizmološke službe RH.


Prvo podrhtavanje tla

Kao što smo već javili, Rijeku i okolicu potres je pogodio je i u utorak nešto prije podneva. Magnituda tog podrhtavanja je, prema EMSC-u, iznosila 3.7, a epicentar je bio najbliži Njivicama. Prema hrvatskoj Seizmološkoj službi, prijepodnevni potres bio je magnitude 3.4 po Richteru. (jutarnji.hr)

jutarnji.hr/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *