Poljoprivrednici protiv niže uvozne pristojbe, traže sastanak s premijerom

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede izmijenilo Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća i vratili uvoznu pristojbu na 90 kuna poljoprivrednici su izrazili negodovanje.

Trebalo je, kažu , domaćeg potrošača zaštititi od robe koja u zemlju ulazi bez odgovarajućih kontrola, a domaćeg proizvođača učiniti konkurentnijim. Stoje uz ministra Tolušića i traže sastanak s premijerom Plenkovićem.

“Imamo širu podršku udruga u RH. Smatramo da je ministar Tolušić novim pravilnikom napravio dobar potez. Kroz granice nam dolazi voće i povrće za koje smatramo da ne zadovoljava standarde kvalitete RH i EU-a, a veća kontrola više i košta”, kazao je Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

“Svi hrvatski poljoprivrednici su morali proći tečaj i izobrazbu o primjeni herbicida i sve je to koštalo, za razliku od naših susjeda, koji to ne moraju i zato su kontrole važne”, dodao je. “Nažalost, premijer je naredio da se prvilnik korigira na 90 kn. Inzistiramo i tražit ćemo da HPK dobiva mjesečno izvješće s granica o provođenju kontrola. Na ovu odluku Vlade utjecaj su imali veliki trgovci, uvoznici, izvoznici i ministri susjednih država. Tražimo da premijer idući tjedan primi proizvođače voća i povrća”, poručio je Brlošić.

“Gospodin Jakovina najveći je grobar hrvatske poljoprivrede i to s onim pravilnikom za mjeru 4.1.1.. Znamo što se dogodilo i da neće odgovarati nitko. Gospodin Tolušić je uveo reda i to cijenimo i poštujemo. Pokušava ga uvesti i sada s ovim pravilnikom, to što su prevladale neke druge opcije, uvozničke, što se dodvoravalo ne znam kome, to što je premijer Plenković odlučio nije dobro. Mi dajemo podršku ministru Tolušiću”, izjavio je Hrvoje Gregurić iz Zajednice udruga povrćara.

Posjetimo, pravilnik će danas biti objavljen u Narodnim novinama, a na snagu će stupiti sutra. Sa susjedima je dogovoreno da se od danas potpuno normalizira kontrola na granicama. Vlasti Srbije i BiH zadovoljne su odlukom.

Hrvatska vratila nižu uvoznu pristojbu za voće i povrće

 

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *