Trump uputio ozbiljne prijetnje Sjevernoj Koreji

Američki predsjednik Donald Trump uputio je dosad najveću prijetnju sjevernokorejskom vođi Kim Jong Unu.

Na svom profilu na Twitteru, putem kojeg redovno objavljuje svoje stavove, poruke i komentare, objavio je spremnost da vojnim putem riješi problem sa Sjevernom Korejom.

Potpuno smo spremni za vojnu akciju, a oružje napunjeno za slučaj da Sjeverna Koreja djeluje nepromišljeno. Nadam se da će Kim Jong Un pronaći drugu soluciju“, poručio je Trump na svom Twitteru.

Samo nekoliko sati ranije je američki ministar obrane Jim Mattis priznao da bi rat sa Sjevernom Korejom bio katastrofalan. “Rat je dobro poznata tragedija, nema potrebe crtati ga, on bi bio katastrofalan“, poručio je Mattis, dodajući da je njegova odgovornost pripremiti vojne opcije bude li potrebno, ali da SAD zagovara diplomatski pristup sjevernokorejskoj prijetnji.

Sjeverna Koreja razmatra raketni napad na američki Guam

Režim u Pjongjangu objavio je da će u idućih nekoliko dana biti završen plan napada na područja oko Guama strateškom balističkom raketom srednjeg do dugog dometa. Ako napadnu Guam, dogodit će im se nešto što dosad nitko nije vidio, to će se dogoditi u Sjevernoj Koreji. Vidjet ćete. I on će vidjeti, odgovorio je Trump.

Sjedinjene Države na Guamu su rasporedile najnapredniji proturaketni obrambeni sustav današnjice – THAAD – a početkom godine američki raketni štit stigao je i u Južnu Koreju. Američka vojska u zračnoj bazi Andersen na Guamu u stanju je stalne pripravnosti. Borbena moć ojačana je bombarderima B-1 koji su prošloga tjedna dopremljeni iz Južne Dakote. Japan zasad nije odlučio rasporediti svoje presretače raketa, obrambeni sustav za koji stručnjaci kažu da nema sposobnosti srušiti raketu koja leti nad njegovim teritorijem prema Guamu.

Lavrov: Rizik sukoba između SAD-a i Sjeverne Koreje visok

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je rizik vojnog sukoba zbog sjevernokorejskoga nuklearnog programa vrlo visok te da je Moskva duboko zabrinuta međusobnim prijetnjama napadom koje izmjenjuju Washington i Pjongjang.

Jača i razumnija strana trebala bi poduzeti prvi korak da ublaži krizu, rekao je Lavrov. On je ohrabrio Pjongjang i Washington da potpišu rusko-kineski plan pod kojim bi Sjeverna Koreja zamrznula svoje pokuse s projektilima, a SAD i Južna Koreja bi nametnuli moratorij na vojne vježbe širokog raspona.

Lavrov je također istaknuo da je retorika Washingtona i Pjongjanga oko sjevernokorejskoga nuklearnog programa sada prešla svaku mjeru te dodao kako se Moskva nada da će na kraju prevladati razum.

Merkel se protivi vojnom rješenju i verbalnom ratu sa Sjevernom Korejom


I njemačka kancelarka Angela Merkel usprotivila se vojnom rješenju u vezi sa Sjevernom Korejom i osudila trenutačni verbalni rat Pjongjanga i predsjednika Donalda Trumpa.

Ne vidim vojno rješenje za ovaj sukob, rekla je na tiskovnoj konferenciji u Berlinu, reagirajući na Trumpovu poruku na Twitteru u kojoj je najavio da su američke vojne opcije isplanirane i spremne. Njemačka će intenzivno sudjelovati u mogućnostima nevojnog rješenja, ali verbalni rat smatram lošim odgovorom, dodala je.

 

Tabak: Prijetnje S. Koreje su dosta ozbiljna stvar

Vojni analitičar Igor Tabak  prijetnju Sj. Koreje da će na Guam ispaliti projektila ocijenio je ozbiljnom. “Bez sumnje možemo reći da Sj. Koreja ima nuklearno naoružanje i najvjerojatnije su ga uspjeli montirati na projektile kraćeg dometa. Međutim, oko tih podataka moramo biti oprezni”, dodao je.

hrt/HIA.com.hr
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *