Banake dale ponude za subvencionirane stambene kredite

U ponedjeljak su otvorene ponude banaka za subvencionirane stambene kredite za koje će država plaćati pola rate prve četiri godine. Ponude je podnijelo 12 banaka a koje od njih zadovoljavaju uvjete bit će poznato za dva tjedna. Ako sve bude po planu, javni natječaj za zainteresirane građane bit će objavljen 1. rujna.

Dvanaest banaka krenulo je u utrku za klijente koji žele subvencionirane stambene kredite. No, prvo treba provjeriti koje banke zadovoljavaju uvjete. “One koje pristanu na efektivnu kamatnu stopu ispod 3,75 posto. Znači limit je 3,75 posto kamata te da naprave planove otplate tako da bi građani mogli svjesno ulaziti u takve ugovorne odnose”, objašnjava Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Iz proračuna za kredite 17,5 milijuna kuna

Iz državnog proračuna bit će odobreno 17 i pol milijuna kuna, a prema procjenama to bi moglo biti dovoljno za 1500 zahtjeva. U Vladi kažu kako će “učiniti sve da taj financijski paket bude povoljan za mlade obitelji i da se nastavi subvencioniranje na ovakav način”.

Stanovi u izgradnji neće biti obuhvaćeni ovim natječajem, jer se aplicirati može jedino na već završene stanove. Utrka starta 1. rujna, kada se očekuje javna objava natječaja. No, do tada svi zainteresirani moraju pripremiti potrebnu dokumentaciju.

Uvjeti za dodjelu subvencioniranog kredita

 

Za subvenciju će se moći prijaviti oni koji imaju najviše 45 godina te nemaju nekretninu u svom vlasništvu ili pak imaju samo jednu koju prodaju zbog kupnje veće. Maksimalna cijena stana ili kuće koju kupujete iznosi 100 tisuća eura. Ona može biti i veća, ali razlika u cijeni neće se subvencionirati. Cijena nekretnine po kvadratu pak ne smije biti veća od 1500 eura, dok minimalni rok otplate kredita iznosi 15 godina.

Uz  prijavu za kredit kandidati će morati imati:

presliku osobne iskaznice,

– predugovor odnosno ugovor o kupoprodaji stana ili kuće za čiju kupnju tražite odobravanje kredita,

– preslike zemljišnoknjižnog izvatka,

– akta za građenje ili uporabu građevine u kojoj se nalazi stan ili kuća te

– izjave ovjerene kod javnog bilježnika da vi i vaš partner(ica) nemate u vlasništvu stan ili kuću ili imate samo jednu koju ćete prodati u roku od dvije godine radi kupnje veće nekretnine.

Niste li, dokumentaciju bi trebali što prije početi skupljati. Naime, bude li interes građana veći od predviđenog proračuna, subvenciju će dobiti oni koji su sve papire poslali – prvi.
Prijave će se podnositi bankama čije ponude prihvati Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

 

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *