Hrvatska predsjednica i australski premijer, susret u Camberi

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović , koja boravi u višednevnom službenom posjetu Australiji susrela se u Camberi s australskim premijerom Malcolmom Turnbullom.

Razgovor dvoje dužnosnika

Hrvatska predsjednica tijekom razgovora australskom premijeru je predala više od 150 projekata spremnih za investitore, uključujući i teminal za ukapljeni plin (LNG) na otoku Krku, imajući u vidu rastući australski udio u svjetskom izvozu LNG-a, priopćio je ured hrvatske predsjednice.

Nadam se da ćemo nakon današnjih razgovora biti korak bliže potencijalnim novim ulaganjima iz Australije u Hrvatsku te iz Hrvatske u Australiju, rekla je Grabar-Kitarović novinarima nakon susreta s Turnbullom u Canberri.

Dvoje dužnosnika razgovaralo je i o suradnji u brodogradnji, povezivanju luka i turizmu te o sklapanju ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Veselimo se daljnjim razgovorima o tome kako možemo diljem svijeta promicati naše zajedničke vrijednosti i promicati daljnja ulaganja između Australije i Hrvatske, rekao je Turnbull.

Kako prenosi australski Sky News, Australija se nada da će ojačati trgovinske veze s Hrvatskom i dobiti podršku uoči pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini s Europskom unijom koji bi trebali biti pokrenuti kasnije ove godine.

Hrvatska predsjednica poduprla je sklapanje tog sporazuma i naglasila da će se Hrvatska nastaviti zauzimati za jačanje odnosa Australije i EU-a. U Europskoj uniji i NATO-u imate bliskog prijatelja i saveznika, rekla je hrvatska predsjednica.

Tema razgovora je i brojna hrvatska zajednica u Australiji

Tema razgovora bila je i brojna hrvatska zajednica u Australiji. Došli ste kao hrvatska predsjednica u zemlju koja ima vrlo veliku hrvatsku zajednicu i koja vas je dočekala oduševljeno. Jasno nam je zbog čega, rekao je Turnbull, objavljeno je na stranicama njegova ureda.

Grabar-Kitarović je istaknula da je ponosna na Hrvate u Australiji koji su ponosni Australci, a istodobno čuvaju i njeguju svoje hrvatsko nasljeđe i održavaju bliske veze s Hrvatskom.

Kolinda se susrela i sa predsjednikom australskog Senata

Predsjednica se u glavnom australskom gradu susrela i sa Stephenom Parryem, predsjednikom Senata, Tonyem Smithom, predsjednikom Predstavničkog doma te Billom Shortenom, vođom oporbe.

Tijekom boravka u Canberri održala je i predavanje na Australskom institutu za međunarodne poslove o hrvatskoj vanjskoj politici.

Četvrti dan državnog posjeta Australiji završila je susretom s Hrvatima iz nekoliko hrvatskih klubova u Melbourneu i okolici.

Grabar-Kitarović nastavlja boravak u Australiji posjetom Melbourneu i Adelaideu gdje će se u četvrtak i petak sastati s pripadnicima hrvatske zajednice i najvišim dužnosnicima saveznih država Victorije i Južne Australije, a u subotu putuje u posjet Novom Zelandu.

Službeni posjet Kolinde Grabar Kitarović Australiji

hrt/HIA.com.hr
foto:twitter

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *