Izaslanstvo američkog Kongresa u radnom posjetu Hrvatskoj

Izaslanstvo američkog Kongresa, sa šest senatora, stiglo je u radni posjet Hrvatskoj. U bazi Lora u Splitu s američkim  senatorima susreli su se i razgovarali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov

 

U izaslanstvu SAD-a, uz senatore Roya Blunta, Johna Cornyna, Susan Collins, Thada Collinsa, Toma Cottona i Thoma Tillsa, bila je i veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Nj.E. Julieta Valls Noyes te vojni izaslasnik SAD-a brigadir Robert Mathers, koji su s ministrom Krstičevićem i načelnikom GS OS RH generalom Šundovom u sklopu radnog sastanka posjetili i mjesto Postira na otoku Braču.

Upoznavši američke senatore s rezultatima svog posjeta SAD-u i razgovora s ministrom Mattisom, ministar Krstičević zahvalio je Sjedinjenim Američkim Državama na pomoći koju su pružile i pružaju kroz donacije opreme i naoružanja, izobrazbu i obuku, strateški prijevoz u međunarodne misije te ostale oblike obrambene suradnje, naglasivši izniman značaj američke potpore za razvoj hrvatskih obrambenih sposobnosti. Hrvatska i SAD dijele zajedničke vrijednosti te se zalažu za mir i stabilnost u cijelom području, zajednička je ocjena obje strane. Ministar Krstičević je posebno naglasio da je primarni interes Republike Hrvatske stabilnost Jugoistočne Europe što je od velikog značaja za sveukupnu europsku sigurnost te je zbog toga potrebno ubrzanje procesa priključenja zemalja iz hrvatskog okružja europskim i euroatlanskim integracijama. Voditelj američkog izaslanstva senator Roy Blunt zahvalio je ministru Krstičeviću i Republici Hrvatskoj na naporima koje ulažu u doprinosu međunarodnoj sigurnosti i misijama potpore miru, kao i na ukupnoj sigurnosno-obrambenoj suradnji. Istaknuo je da će Hrvatska u SAD-u uvijek imati odvjetnika kako u NATO-u, tako i u cijeloj međunarodnoj zajednici. „Hrvatska zaslužuje i uvijek može očekivati američku potporu, kako u području sigurnosti i obrane, tako i pomoć u ukupnom razvoju“, zaključio je senator Blunt.

Sa senatorima se sastao premijer Plenković

Sa senatorima se u ponedjeljak sastao i premijer Andrej Plenković. Izjavio je da je to bio “odličan dijalog prigodom njihova boravka u više država regije.” Na novinarski upit je li bilo riječi o hrvatskoj nabavi vojne opreme odnosno zrakoplova od SAD-a, Plenković je odgovorio niječno. “To su senatori, oni su za političke razgovore,” rekao je Plenković.

Američki senator Roy Blunt i premijer Plenković bili su u HNK-u Split na praizvedbi baleta Derviš i smrt uoči zatvaranja 63. splitskog ljeta.

vecernji.hr /HIA.com.hr
foto:MORH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *