Požar u zaleđu Vodica, vatrogascima pomaže i vojska

Na području Splitsko-Dalmatinske i Šibenske županije vatrogasci se bore s novim požarima. Situacija je alarmantna u zaleđu Vodica (brdo Mrdakovica)  između Zatona i Rasline. Na požarištu je 85 vatrogasaca s 32 vozila te 72 pripadnika vojske, a očekuje se dolazak zračnih snaga. Vatru su noćas uspjeli zaustaviti nadomak kuća. Očekuju dolazak zračnih snaga.

Nekoliko požara aktivno je u Šibensko-kninskoj, Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Najteže je kod Vodica, između Zatona i Rasline, gdje se stihija otima kontroli. Gori makija, borova šuma i maslinici, a ugrožene su i kuće. Nema opasnosti za ljude, ali u slučaju potrebe spreman je plan za evakuaciju.

Prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića 50 vojnika poslano je u pomoć vatrogascima na Svilaji. Osim u Raslini i Zatonu, gorjelo je i u Rogoznici i kod  Šestanovca, ali je ondje požar od sinoć pod nadzorom gasitelja.

Do sada je opožareno više od 250 hektara. U obilazak požarista došao je i ministar obrane Damir Krstičević. “Naša je zadaća da budemo spremni pomoći narodu. Primili smo poziv i vojska je tu”, kratko je kazao ministar Krstičević.

 

Požar na relaciji Rasline -Zaton

Zapovjednik Vatrogasne zajednice šibensko-kninske županije Darko Dukić rekao je da vatrogasce najavio je za sinoć  tešku noć. Izrazio je sumnju da, obzirom na količinu požara ove sezone, netko namjerno potpaljuje požare. Zbog bure koja se diže, spremne su i dodatne snage.

Vjetar čitavo vrijeme mijenja smjer i u jednom se trenutku širio na pet fronti. Dogodilo se ono čega su se gasitelji bojali. Vatra je prešla cestu Raslina-Zaton. “Sad imamo dvije vatrene fronte, jedna ide prema Raslini, a druga prema Zatonu tako da sada branimo oba naselja, a kakav ćemo uspjeh imati vidjet ćemo, kaže zapovjednik JVP Volimir Milošević. Dodao je da je vatrena linija jako razvučena te da su zračne snage i vatrogasci koncentrirani na obranu objekata.

 

Požar kod Rogoznice i Šestanovca

Na požarištu blizu Rogoznice trenutačno je na terenu 17 vatrogasaca, a u pomoć su došle kolege iz Splitsko-dalmatinske županije, DVD-a Marina i DVD-a Seget, kažu u Županijskom centru 112.

U srijedu u popodnevnim satima buknuo je požar kod Šestanovca, a u gašenju sudjeluju dva helikoptera i jedan Airtractor. U isto vrijeme kada je uočen požar u šibenskom području, drugi je pilot uočio još jedan požar u samom začetku na lokaciji Galovac-Gorica u Zadarskoj županiji koji je ubrzo stavljen pod nadzor. Požar na Velebitu, koji je buknuo u subotu, više nije aktivan, no ekipe su na terenu i nadziru područje. Još gori i na Svilaji u Dalmatinskoj zagori, a zbog gustog dima i loše vidljivosti kanaderi su se za sada morali povući.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage sudjelovale su u gašenju 213 požara. U Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji po 73 požara, 53 u Zadarskoj županiji, 10 u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji. Ukupno je ostvareno 1800 sati naleta i izbačeno 52 tisuće tona vode.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *