Njemačka protjerala dva BiH državljana, oni u Sarajevu pušteni na slobodu

Zbog sudjelovanja u pripremi terorističkog napada i povezanosti s ekstremnim islamističkim organizacijama Njemačka je protjerala dva BiH državljana Amira i Emira Hodžića (26), brača blizanci. Brača su stigla u Sarajevo u četvrtak a nakon kratkog saslušanja pušteni su na slobodu no i dalje će biti pod pojačanim nadzorom sigurnosnih službi, prenose lokalni mediji.

Ovu informaciju potvrdio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je pojasnio kako će braći Hodžić policija posvetiti “maksimalni tretman”.

Sumnjivi dvojac trebao je biti deportiran iz Njemačke u rujnu no tamošnja se policija odlučila ubrzati cijeli postupak pa je braću posjela na zrakoplov za Sarajevo već u četvrtak. Po dolasku u sarajevsku zračnu luku Hodžiće su oko sat vremena saslušavali agenti Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) a nakon toga su ih pustili da idu kamo žele.

Njemačka je dvojicu brače Hodžić okarakterizirala kako osobe koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom no nisu im sudili jer nije bilo konkretnog kaznenog djela zbog čega su ih protjerali. Oni su naši državljani i po toj osnovi smo ih bili obvezni prihvatiti, pojasnio je Dragan Mektić  ministar sigurnosti BiH.

Mektić je potvrdio kako su sigurnosne agencije u BiH u proteklim mjesecima blisko surađivale s kolegama iz Njemačke pri čemu je identificirana cijela mreža osoba povezanih s braćom Hodžić.

Portal Žurnal.info objavio je kako je iz BiH ranije protjerana Egipćanka koju je policija zatekla u kući obitelji Hodžić u Sarajevu i za koju se ispostavilo kako je nevjenčana supruga trećeg brata koji tu stalno živi.

Amir i Emir Hodžić godinama su živjeli u Njemačkoj. Tamo je utvrđeno kako kontaktiraju s pripadnicima radikalnih skupina no “okidač” za policijsku akciju navodno je bila činjenica da su u srpnju njih dvojica kontaktirali s pripadnicima Islamske države (IS) koji se nalaze u Siriji pri čemu je od njih traženo da provedu teroristički napad na njemačkom tlu.

Amir i Emir o tome su izvjestili trećeg brata Semira koji živi u Sarajevu nakon čega su u  istragu uključeni i pripadnici SIPA-e no osim pretrage kuće i protjerivanja Egipćanke druge mjere nisu poduzete.

Njemačka poduzima radikalne mjere prema onima koji ugrožavaju nacionalnu sigurnost

Nakon niza terorističkih napada u Njemačkoj, ta je zemlja konačno odlučila poduzeti radikalne mjere prema svima koji su prijetnja nacionalnoj sigurnosti . Tako je Pokrajinski sud u Güstrowu u okrugu Rostock na zahtjev ministarstva unutarnjih poslova odlučio je barču Hodžić deportirati za koje je njemačka obavještajna služba procijenila da predstavljaju opasnost za nacionalnu sigurnost Njemačke.

Njemačka je na temelju činjenice da su tijekom pretrage stana kojega su koristili Amir i Emir Hodžića pronađeni brojni dokazi o njihovim nezakonitim boravcima u toj državi odmah odlučila da ih protjera.

Brača su deportirana iz Njemačke po paragrafu 58a zakona o boravku koji će prvi put biti primijenjen u saveznoj državi Mecklenburg-Vorpommern.

Ministar unutarnjih poslova pokrajine Mecklenburg-Vorpommern Lorenz Caffier izrazio je zadovoljstvo odlukom suda koja će dovesti do protjerivanja braće islamista iz BiH koja su uhićena zajedno s još jednom osobom krajem srpnja u protuterorističkoj akciji u Güstrowu, zbog sumnji za pripremanje terorističkih napada i povezanosti s ekstremnim islamističkim organizacijama.
vecernji.hr/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *