Šljivari na mukama, unatoč slabom urodu niske otkupne cijene

Šljivari u Slavoniji su na mukama. Za šljive koje su im ove godine slabo rodile, veletrgovci nude mizerne otkupne cijene, dok s druge strane voćari rakiju od šljiva mogu peći samo ako državi unaprijed prijave planiranu količinu. Mnogi razmišljaju i o rušenju svojih nasada, iako šljiva nemamo dovoljno.

U slavonskim voćnjacima vrijedne beračice oprezno s grana skidaju sočne šljive. Slavonski voćni dragulj obiluje vitaminima i za razliku od jabuke, ne prska se puno pesticidima.

Danas kao osnova za proizvodnju dječje hrane koristi se šljiva zato što sadrži antioksidanske i neprobavljiva vlakna. Idealna je i za pekmez te rakiju šljivovicu. No zlatni slap iz slavonskih kotlova sve manje teče zbog visokih trošarina.

Ja moram na izasku rakije iz kazana platiti 20 kuna po litri ispečene rakije trošarine i čekati naredne tri godine da ja to prodam. Za te tri godine neću imati novaca ne za bocu, nego ni za etiketu, žali se Dragan Modić, voćar iz Bošnjaka.

 

Šljiva zapostvljeno voće

Veliki trgovački lanci kilogram šljive od njih kupuju za 3 kune, a na policama prodaju ih, kažu, po 20 kuna. Uz to moraju imati svoje gajbe svoj prijevoz i kad i sve to naprave, čekaju na isplatu do 60 dana.

I dok je na europskim tržištima šljiva tražena, u Hrvatskoj je ona, kažu, i dalje zapostavljeno voće. A slavonski šljivari uskoro bi mogli povaditi stabla jer, kažu, trud i znoj se ne isplate.

Ako šljivike poruše ili puste da zarastu u korov i tako ostanemo bez šljivovice, ostajemo i bez slavonske tradicije.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *