Teroristički napadi u Finskoj i Rusiji

Nakon Barcelone teroristički napadi izvedeni su i u Finskoj i Rusiji. U Finskoj muškarac je izboo nožem najmanje osam osoba a u Rusiji napadač je nožem ozlijedio nasumično sedam osoba.

 

Napad u Finskoj


Reuters javlja kako je policija izvijestila da su dvije osobe ubijene, a najmanje osam izbodeno je u napadu u gradu u gradu Turkuu u Finskoj a njegov krvavi pohod vodi se kao teroristički čin.
Napad je izvršio 18-godišnji Marokanac, uhićen j, a prema izvješću policije izgleda ciljano je napadao žene.

Policija je upozorila da je možda bilo još napadača koji su u bijegu i pozvala je građane u poruci na Twitteru da ne dolaze u središte grada.

Osumnjičeni je u Finsku došao prošle godine. Finska televizija MTV je objavila da je osumnjičenom odbijen zahtjev za azilom. Policija nije komentirala te navode, ali je priopćila da je njegov zahtjev za azilom bio u procesu razmatranja.

Policija je uhitila još četiri Marokanca zbog moguće povezanosti s njim. Obje ubijene osobe su žene kao i šest od osam ranjenih, dodala je.
Žrtve su u dobi od 15 do 67 godina. Među ozljeđenima je po jedna osoba iz Italije, Švedske i Velike Britanije.

Finska sigurnosna služba (SUPO) u lipnju je za jedan stupanj povisila razinu opasnosti od terorističkog napada, objavivši da je zabilježena aktivnost skupine Islamske države koja bi mogla biti uperena protiv Finske. Opasnost koja je sve dotad bila ocijenjena slabom sada je povišena, što je druga razina na četverostupanjskoj ljestvici.

Napad u Rusiji

Policija je ubila napadača koji je nožem ozlijedio sedam slučajnih prolaznika u ruskom gradu Surgutu. Policija je napadača ubila. Ozlijeđeni su prebačeni u bolnicu a dvije su osobe u kritičnom stanju.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad nožem u tom sibirskom gradu, javila je agencija Amaq bliska IS-u.

Napadač, rođen 1994., bio je lokalni stanovnik.

Lokalna izvješća iz naftom bogatog grada koji je 2100 kilometara istočno od Moskve govorila su prvo o nekoliko zamaskiranih napadača, no vlasti to nisu potvrdile.

Nakon terorističkog napada u Barceloni u četvrtak, u svijetu se dogodilo nekoliko sličnih napada. Tako je
u finskom gradu Turku napadač nožem ozlijedio osam osoba od kojih su dvije preminule.

HRT/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *