Kod Mostara pokopano 111 posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata

Na Groblju mira na zaravni Bile kod Mostara u subotu su održane komemoracija i sveta misa za sve Hrvate koji su bili žrtve totalitarnih režima. Istog dana u groblju su položeni posmrtni ostaci  111 žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća.

Izaslanik hrvatskog premijera i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas izrazio je suosjećanje sa žrtvama te pozvao na utvrđivanje istine. U govoru je podsjetio i na riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana ističući kako je vrijeme da se prestane s povijesnim krivotvorinama i izrazi počast žrtvama svih totalitarnih režima.

Na komemoraciji je fra Miljenko Stojić iz Povjerenstva za mostarsko-duvanjsku i trebinjsko-mrkansku biskupiju, koja djeluje pri Komisiji za hrvatski martirologij Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH, istaknuo kako su predstavnici totalitarnog komunističkog režima uzeli živote tih 111 ljudi bez suđenja. Svetu misu predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

Pokop i komemoracija za 111 neidenficiranih žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća na Groblju mira u mjestu Bilima kod Mostara održani su uoči Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacizma i fašizma, koji se obilježava 23. kolovoza.

Izaslanstvo predvođeno Zvonkom Milasom, izaslanikom premijera Plenkovića i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović položili su vijence i zapalili svijeće. U ime predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića to je učinio njegov potpredsjednik Milijan Brkić.

HRT/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *