Njemačka poziva Španjolsku da Turskoj ne izruči pisca Akhanlija

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel pozvao je španjolske vlasti da ne izruče njemačkog pisca turskog podrijetla Dogana Akhanlija Turskoj.

Akhanli je uhićen u subotu 19.kolovoza u Španjolskoj na traženje Turske. Njemačka smatra da se radi o politički motiviranom potezu.

Akhanli je rođen 1957. u Turskoj, a od 1992. živi u Koelnu te ima njemačko državljanstvo. Njega je u subotu ujutro u Granadi, gdje se nalazio na odmoru, privela španjolska policija.

Akhnali je među ostalim napisao trilogiju o genocidu nad Armencima i sudski je progonjen u Turskoj.

U zatvorima u Turskoj nalazi se 10 njemačkih državljana, od kojih neki imaju dvostruko državljanstvo, pokazuju podaci njemačkih vlasti. Među njima je Deniz Yucelm, njemačko-turski novinar, dopisnik njemačkog lista Die Welt koji je u zatvoru od veljače.

Reakcija iz Turske

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan grubo se obratio vladi u Berlinu i poručio ministru vanjskih poslova Sigmaru Gabrielu koji je kritizirao Erdoganova uplitanja u njemačku izbornu kampanju da spozna svoje granice.

On ne poštuje nikakve granice! Tko si ti da se obraćaš turskom predsjedniku? Znaj gdje ti je mjesto! On nam pokušava održati lekciju! Koliko se dugo baviš politikom? Koliko ti je godina?, obrušio se Erdogan u televizijskom obraćanju.

Taj osobni napad na Sigmara Gabirela zbio se dan nakon verbalnog sukoba Ankare i Berlina, kojih su odnosi posebno napeti nakon neuspjela državnog udara 15. srpnja 2016. u Turskoj koji ona pripisuju kleriku Fethullahu Gulenu.

Erdogan je u petak pozvao Turke koji imaju i njemačko državljanstvo da na parlamentarnim izborima 24. rujna očitaju lekciju demokršćanskoj stranci CDU, socijaldemokratskoj SPD, čiji je Gabriel član te Zelenima, za koje kaže da nemaju poštovanja prema Turskoj.

Gabriel je upozorio na uplitanje u suverenitet zemlje, nakon čega je kancelarka Angela Merkel preko svog glasnogovornika poručila da neće trpjeti nikakvu vrstu uplitanja. Socijaldemokratski kandidat za kancelara Maritn Schulz ocijenio je da je Erdogan izgubio svaku mjeru.

Turska zajednica u Njemačkoj s 3 000 000  članova najveća je na svijetu izvan granica Turske, a oko 1,2 milijun Turaka ima i njemačko državljanstvo, što im omogućuje glasanje na sljedećim izborima.

Do sada su Nijemci turskog podrijetla uglavnom glasali za lijevo orijentirane stranke, većinom za SPD. Ali Recep Tayip Erdogan je vrlo popularan u turskoj dijaspori u Njemačkoj i njih 59 posto je glasalo za njegovu stranku na parlamentarnim izborima u studenom 2015.

102. obljetnica genocida nad Armencima

Papa Franjo tijekom posjeta Armeniji osudio genocid nad Armencima

101.OBLJETNICA: Genocid nad Armencima

 

HRT/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *