Povučeni srpski veleposlanici iz Makedonije, razlog nepoznat

Svi djelatnici u srbijanskom veleposlanstvu u Skoplju povučeni su na hitne konzultacije u Beograd, objavila je u ponedjeljak Radio-televizija Srbije (RTS) pozivajući se na izvore u srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova (MVP).

“Veleposlanica Dušanka Divjak Tomić i osoblje sinoć su stigli u Beograd, a razlog su hitne konzultacije. Detaljnije objašnjenje o čemu se radi dat će tijekom dana ministar vanjskih poslova Ivica Dačić”, navodi RTS. Razlozi konzultacija i povlačenja diplomata i osoblja nisu službeno priopćeni, ali beogradski mediji prenose informacije skopske TV Telme da je veleposlanstvo Srbije, pozivajući se na Ženevsku konvenciju, tražilo od makedonskih vlasti da pojačaju sigurnosne mjere u cijeloj zgradi veleposlanstva u glavnom gradu Makedonije.

Veleposlanica Srbije u Skoplju Dušanka Divjak Tomić nije komentirala te navode i uputila je novinare da se obrate MVP-u u Beogradu. Novinar TV Telme javio je u nedjelju navečer da su svi prozori na veleposlanstvu zamračeni, ali da ispred zgrade nema dodatnog policijskog osiguranja. Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije potvrdilo je da je primilo notu veleposlanstva Srbije u Skoplju kojom su obaviješteni da je osoblje pozvano na konzultacije u Beograd.

Razlozi povlaćenja nepoznati

“Ministarstvo vanjskih poslova nije upoznato s razlozima te odluke i stoga uspostavlja komunikaciju s MVP-om Srbije. U skladu s relevantnim odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima institucije Republike Makedonije poduzimaju mjere za zaštitu sigurnosti i integriteta ambasade Srbije u Skoplju”, priopćio je makedonski MVP.

Kako prenosi Radio-televizija Srbije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su zaposleni u ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni na konzultacije nakon što je od obavještajnih službi “dobiveno dovoljno dokaza o iznimnom obavještajnom djelovanju protiv određenih službi i institucija Srbije”.

“Naše je da službe budu pripremljene i spremne. Bit će vjerojatno nekih promjena i u našem osoblju, s ciljem da se zaštiti prijateljstvo Srba i Makedonaca i da znamo kako djelovati u drugačijem i novom okruženju koje nam nije bilo poznato do prije nekoliko mjeseci”, rekao je Vučić.

HRT/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *