Dalamcija ponovo u plamenu

Dalmacija je ponovno u plamenu. Sve zračne snage, koje su dan provele na zadarskom području premještajući se s požarišta na požarište, prebačene su na Prominu gdje se zbog jake bure vatra ponovno razbuktala.

 

Dramatično kod Drniša

Još je dramatično oko Drniša, nakon što je bura poslijepodne razbuktala požar na području planine Promina. Vatogasci i lokalno stanovništvo nadljudskim naporima pokušavaju obraniti kuće i gospodarske objekte.

U Drnišu je održan i sastanak kriznog stožera. Zatražene su dodatne vatrogasne snage u ljudstvu i tehnici te potpuni angažman lokalnog stanovništva u obrani Drniša od vatre koja se širi s Promine. Župan Goran Pauk proglasio je veliku nesreću.

Zbog sigurnosti na području Trbunja evakuirani su stanovnici osam zaselaka – od Lišnjaka do Velušića. Smješteni su u dječjem vrtiću u Drnišu.

Gori oko Omiša i Dubca

Od sinoć gori i između Omiša i Dubaca. Zbog tog požara na dionici Jadranske magistrale Pisak-Dupci zatvoren je promet, koji se preusmjerava na druge lokalne prometnice.

Požar je buknuo i na predjelu Vrulja, zapadno od Brela u makarskom primorju, i dalje se širi, pa je zbog vatre i većeg broja vatrogasnih vozila na Jadranskoj magistrali dio državne ceste D8 od Brela prema Omišu sinoć  od 21.25
zatvoren za sav promet. Vatra je planula iza brda na predjelu Vrulja nedaleko od Brela te je, potpomognuta burom koja puše brzinom od 50-ak kilometara na sat, zahvatila nisko raslinje i proširila se preko državne ceste D8 prema moru.

Požar ponovo i oko Kistanja

Požar se ponovno razbuktao i u Kistanjama gdje je tijekom dana bilo vrlo kritično. No 40 vatrogasaca vatru je uspjelo zaustaviti 20 metara od kuća i 200 metara od benzinske postaje. Na pomoć zračnih snaga, nažalost, nisu mogli računati jer su kanaderi i air tractori bili angažirani na zadrskom području.

U Zadarskoj županiji, gdje je tijekom dana gorjelo na dvadesetak mjesta, i dalje je teško. Požar je zaustavljen u Kožinu kod Zadra te blizu vojarne u Zemuniku gdje se vatra proširila iz smjera Murvice

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *