Muslimanski vjernici hodočaste u Meku

Više od dva milijuna muslimanskih vjernika s četiri strane svijeta počinje veliko hodočašće u Meki koje se odvija u više etapa u središtu prvog svetog grada islama i okolici.

Saudijske vlasti uložile su velika sredstva i spremne su na sve mogućnosti nakon što je prije dvije godine na hodočašću ukupno smrtno stradalo gotovo 2300 osoba.

Tijekom godina mnogo toga se napravilo u organizacijskom smislu i u prihvatu hodočasnika. Danas su, primjerice, šatori su klimatizirani.

S platoa Velike džamije sa sedam minareta hodočasnici se slijevaju pješice prema Kabi, kubičnoj konstrukciji prekrivenoj teškim pokrovom od crne svile, sa stihovima iz Kurana izvezenim zlatnim nitima. Muslimani iz čitavog svijeta mole se okrenuti prema Kabi i oko nje hodočasnici prave sedam ritualnih krugova.

Osim Meke odlazi se i na brdo Arafat

Vjernici će potom u Minu, pet kilometara istočno od Meke, gdje se okupljaju stotine tisuća hodočasnika prije nego se sutra u zoru krenu uspinjati na brdo Arafat, što je središnja točka hodočašća.

Na platou Velike džamije, zvane na arapskom Masdžid al-Haram (sveta džamija) štrcaljke s vodom čine vrućinu podnošljivijom. Sjedeći u sjeni stabala ili mostova od armiranog betona, vjernici strpljivo čekaju poziv na sljedeću molitvu. Ostali, bojažljivi, nastavljaju hodati.

Nekoliko puta dnevno platoi se čiste šmrkovima.

Ove godine hodočašće je obilježeno povratkom iranskih vjernika, odsutnih prošle godine.

Hodočašće je neporeciv izvor prihoda za saudijsko kraljevstvo. Plan ekonomskih reformi “Vizija 2030.”, zacrtan u kontekstu pada cijene nafte, obuhvaća razvoj vjerskog turizma.

HRT/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *