Bledski forum u sjeni Arbitražne odluke o hrvatskoj i slovenskoj granici

U Sloveniji na Bledu održava se dvodnevno zasijedanje “Bledaski forum” . Forum će se ove godine baviti globalizacijom i digitalizacijom, ali i situacijom u državama zapadnog Balkana i njihovim putom prema Europskoj uniji.

Tema ovogodišnjeg međunarodnog skupa je “Nova realnost”, odnosno promjene u ekonomiji, diplomaciji i na sigurnosnom planu, izazvane globalizacijskim i digitalizacijskim trendovima.

Na forumu sudjeluje i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. Hrvatska ministrica će na panel raspravi o europskoj budućnosti zapadnog Balkana i na neformalnom ministarskom sastanku SEECP-a. Susret s ministrom Karlom Erjavcem nije predviđen.

 

Arbitražna odluka zasjenila temu foruma

A nastojanje slovenske politike da dobije što veću potporu u svom arbitražnom sporu s Hrvatskom prvoga je dana Bledskog strateškog foruma potpuno zasjenilo program tog međunarodnog skupa, navode slovenski mediji.
U ponedjeljak je centralna politička tema u službenim i neformalnim razgovorima, tijekom vrlo intenzivne diplomatske aktivnosti slovenskog državnog vrha, bila je provedba arbitražne odluke o granici između Hrvatske i Slovenije.

Slovenski dnevnik iz Maribora u izjavama slovenskih najviših dužnosnika nakon njihovih sastanaka s potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom i visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Federicom Mogherini vidi izraz “jačanja samopouzdanja” slovenske politike kad je riječ o primjeni arbitražne presude.  Slovenski premijer Miro Cerar je tako nakon susreta s Timmermansom uz ostalo kazao kako Slovenija ima i svoj vlastiti plan o provedbi arbitražne presude ako to ne bi uspjela u suradnji s Hrvatskom, piše “Večer”, koja na to i ne pomišlja nakon što je izašla iz arbitraže koju je Slovenija nepopravljivo kompromitirala.

Minsitrica Pejčinović Burić se neće susresti sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcom.
Na marginama Bledskog foruma hrvatska ministrica PejčinovićBurić sinoć se susrela i razgovarala s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupom Paulom Gallagherom.

HRT/HIA.com.hr
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *