I Mađarska blokira ulazak Hrvatske u OECD

Mađarska neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvo u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) zbog odnosa prema MOL-u i njezinu šefu Zsoltu Hernadiju, objavilo je mađarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Tako se Mađarska pridružila Sloveniji u političkoj blokadi Hrvatske.

U priopćenju koje prenosi mađarska agencija MTI, ministarstvo navodi da su stanje oko MOL-ovih investicija u Hrvatskoj i hrvatskog tretmana predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija glavni razlozi povlačenja potpore. Hrvatska je povela postupak protiv Hernadija zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom optužujući ga da je podmitio Sanadera s 10 milijuna eura prilikom prodaje udjela Ine.

Mađarska isto tako neće poduprijeti ni rumunjski zahtjev za članstvo u OECD-u zbog zatvaranja katoličke gimnazije koju su uglavnom pohađala mađarska djeca u Targu Muresu, navodi ministarstvo.

Ministarstvo kaže da je Mađarska objavila da neće poduprijeti Zagreb i Bukurešt na sastanku Vijeća OECD-a u petak u Parizu.

Slovenija je također prije nekoliko dana objavila da neće podržati članstvo Hrvatske u OECD-u proglašavajući da ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi provesti arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici zato što je Slovenija kompromitirala arbitražni proces. O tome je u srijedu obavijestila i veleposlanike država članica EU-a na sastanku u Bruxellesu, na kojemu je pod točkom razno Europska komisija države članice izvijestila o trenutačnom stanju u pogledu budućeg širenja OECD-a.

Na priključenje OECD-u od članica EU-a još neuključenih u tu organizaciju reflektiraju Rumunjska, Bugarska i Hrvatska, a od država izvan Europe potporu za članstvo imaju još Argentina, Brazil i Peru.

OECD trenutačno ima 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država. Hrvatska je početkom godine OECD-u uputila pismo o namjeri da se pridruži toj organizaciji, želeći otpočeti pregovore nakon odluke u novom krugu njezina  proširenja.

Hrvatska predsjednica iznenađena

‘Neugodno sam iznenađena stavom Mađarske i o tome ću razgovarati s premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Janosom Aderom. Postavit ću to pitanje na stol da malo dublje to raspravimo”, rekla je predsjednica u razgovoru za N1. “Mislim da postoji način da kao zrele demokratske države pristupimo rješavanju svega toga”, izjavila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Mađarska najava uskrate potpore hrvatskoj kandidaturi za članstvo u OECD-u slijedila je nakon slovenske najave blokade uz obrazloženje da Zagreb ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi provesti arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici.

”Ne mislim da bi ova arbitraža trebala određivati slovenski stav prema nama u odnosu na druga pitanja od OECD-a do Schengena”, rekla je predsjednica. Ocijenila je da su “odnosi Hrvatske i Slovenije u globalu puno pozitivniji nego samo ovo pitanje o kojem se neprestance govori”. Predsjednica je pritom istaknula da “preko milijun Slovenaca posjećuje Hrvatsku obalu i rado su viđeni gosti” te je dodala “Isto je s Mađarima”.

HRT/HIA.com.hr
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *