Preminuo glumac Ljubiša Samarđić

U Beogradu preminuo Ljubiša Smoki Samardžić, jedna od glumačkih legendi srpskog i jugoslavenskog glumišta, objavili su u petak navečer beogradski mediji. Samarđić je preminuo u  81. godini nakon teške bolesti.

Samardžić je u prosincu prošle godine imao tešku operaciju mozga, a njegovo zdravstveno stanje posljednjih je nekoliko dana bilo veoma loše, objavio je beogradski list Kurir.

Liječnici od prosinca prošle godine nisu imali optimistične prognoze, a njegovo se stanje pogoršalo zbog kronične leukemije od koje je već dulje bolovao.

Ljubiša Samardžić rođen je 19. studenog 1936. u Skoplju u obitelji rudara, a zahvaljujući velikom glumačkom talentu, postao je istaknuto i nezaobilazno ime u jugoslavenskoj i srpskoj kinematografiji, ostavljajući iza sebe brojne nezaboravne uloge na filmu i u televizijskim serijama.

Prvu ulogu ostvaro je 1961. u filmu “Igre na skelama”, a zatim je glumio u brojnim filmovima kao što su “Bitka na Neretvi”, “Valter brani Sarajevo”, “Bombaši”, “Sutjeska”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Lude godine”, “Rad na određeno vrijeme”, “Moj tata na određeno vrijeme”, “Nije lako s muškarcima”, “Magareće godine”, “Ubojstvo s predumišljajem”, “Nataša”, “Konji vrani” i dr.
U bogatoj televizijskoj karijeri glumio je u serijama “Vruć vjetar”, “Povratak otpisanih”, “Kuda idu divlje svinje”, “Bolji život”, “Policajac s Petlovog brda”, “Jesen stiže, dunjo moja”…

Nadimak Smoki dobio je zahvaljujući istoimenom liku kojeg je utjelovio 1963. u filmu “Pješčani grad”. Posljednja uloga bila mu je ona u seriji “Miris kiše na Balkanu” 2011. koju je i režirao.

Njegov redateljski prvijenac bila je drama o bombardiranju SR Jugoslavije 1999. “Nebeska udica”, a zatim je režirao i filmove “Nataša”, “Ledina”, “Konji vrani”…

“Ja sam zapravo čovjek iz rudarske obitelji koji smatra da je taj rudarski kruh zaista težak. Znam da sam kao dijete zapamtio nešto vrlo bitno – poštovanje čovjeka pod svaku cijenu i požrtvovnost za svakoga. Uvijek sam u igru unosio srce i iskrenost, želeći da mi se to vrati. Na sreću, ta moja iskrenost bila je presudna za to što imam veliki kredibilitet među autorima i kolegama”, govorio je u intervjuima Ljubiša Smoki Samardžić.

Sve svoje nagrade i priznanja – od Zlatnih Arena u Puli do nagrade za životno djelo 2005. – darovao je Jugoslavenskoj kinoteci.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *