Prošlo je 16 godina od terorističkog napada u NY

Prošlo je 16 godina od terorističkih napada 11. rujna na svjetski trgovački centar u New Yorku .

Napadi su ostavili veliki trag na Sjedinjene Američke Države – kako u sigurnosnom, vojnom i financijskom pogledu tako i u domeni ljudskih prava i sloboda. Šestnaest godina poslije terorističkih prijetnji sve je više i u našoj blizini.

O tome je govorio gost Studija 4  na HRT-u profesor na Fakultetu političkih znanosti Zoran Kurelić.

Nakon napada odrekli smo se individualne slobode

Govoreći o posljedicama napada u Americi, Kurelić je rekao da su oni Ameriku promijenili manje dramatično nego što je to izgledalo na početku. Nisu izgubljena fundamentalna ljudska prava kao što se govorilo. No dogodilo se nešto drugo – Amerika je zbog svijesti o tome da može biti napadnuta, izgradila obrambeni sustav nadzora. On ima nove grane i agencije obavještajne zajednice a s razvojem digitalne tehnologije i civilizacije stvorili su se mogućnosti nadzora građana koji nisu uopće postojale. Sigurnosni aparat ima mogućnosti i zadire u našu individualnu slobodu.

Napad otvorio apetite za rat, rat u Iraku odredio 21. stoljeće

Smatra da do militarizacije američkog društva nije došlo. Došlo je, kaže, do reakcije na teroristički čin koji je bio spektakularan. On je zastrašio stanovništvo pa je tako ono podržalo ulazak u rat s Afganistanom što je razumljivo jer su lovili teroriste. No Amerikanci su nakon toga lako ušli u rat u Iraku. Iz Iraka nisu bili nikad napadnuti, ušli su s Velikom Britanijom i sve se svodilo na obavještajne podatke za koje se ne zna dali su relevantni ili naštimani. Taj je rat odredio 21. stoljeće, smatra Kurelić.

Nijedna obavještajna zajednica ne može pretpostaviti tko će se radikalizirati

Po njegovu mišljenju, bez obzira na to do koje razine država povećava nadzor, tipovi terorističkih napada koje inspirira IS svojim online aktivnostima je takav da ne postoji mogućnost da se preduhitri netko od počinitelja. Spomenuo je napad u Bostonu gdje se je Džohar Carnajev sam radikalizirao. Koja obavještajna zajednica može pretpostaviti tko će se radikalizirati, često se radi o njihovim državljanima, naglasio je. Postoje granice što država s potpunim gubitkom poštovanja privatnosti uopće može napraviti protiv terorističkih napada.

Teror ima uspjeha jer utječe na način na koji europske države funkcioniraju

Nakon svega građani se ne mogu ponašati kao da se ništa nije dogodilo. Razina provjere posvuda je takva da je naprosto život promijenjen, način života se mijenja, građani se prilagođavaju. Teško je danas i dijete na koncert pustiti. Teror ima uspjeha u načinu na koji europske države funkcioniraju, kaže Kurelić.

Prošlo je 15 godina od terorističkog napada na NY

HRT/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *