Potpisani ugovori za financiranje projektata BiH Hrvata

U utorak 12. rujna su potpisani Ugovori kojima se financira 88 programa i projekata od posebnog interesa za hrvatski narod u BiH. Potpisivanje ugovri obavljeno je u prostorijama Hrvatice matice iseljenika . V rijednost ugovora je 23 i pol milijuna koji će se izdvojiti iz državnog proračuna


U 2017. godini potporu je dobilo 88 programa i projekata koji su od posebnog interesa za Hrvate u Bosni i Hercegovini: 30 programa i projekta iz područja kulture, 22 iz područja obrazovanja i znanosti, 14 iz područja zdravstva te 22 programa i projekta iz ostalih područja.

Tom je prigodom državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas izrazio uvjerenje kako će potpomognuti projekti i programi polučiti svoj cilj, a to je podizanje kvalitete života Hrvata u BiH, njihovu dobrobit i prosperitet: “Ovi projekti pokazuju da potencijala ima – ima znanja, sposobnosti i volje. I ono što je najvažnije svi će biti realizirani u suradnji s udrugama, zajednicama, značajnim institucijama Hrvata u BiH, s predstavnicima lokalne i županijske vlasti, što pokazuje da je jedinstvo hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj neupitno.”

U ime dobitnika potpore zahvalio se fra Mario Divković, gvardijan samostana sv.Petra i Pavla u Tuzli koji je poručio kako potpora Vlade Republike Hrvatske ima višestruki značaj – prvenstveno nosi poruku ohrabrenja „ Ostajemo tu. Tu je naša prošlost, sadašnjost al ono što je važnije – u Bosni i Hercegovini je naša budućnost“ rekao je.
Nakon potpisivanja ugovora, upriličen je prigodan kulturno – umjetnički program u kojem su nastupili Gradsko kazalište mladih Vitez, Osnovna glazbena škola iz Ljubuškog, Eva Pilić – glazbenica iz Uskoplja te glazbenici iz Orašja: Željko Matuzović, Maja i Ružica Nedić te Magdalena Mišković.

Uz Zvonka Milasa, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, potpisivanju Ugovora, između ostalih su nazočili: Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Matko Glunčić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Nikola Mažar, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Željko Glasnović, potpredsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH, Denis Kovačič, pomoćnik ministra zdravlja te NJ.E. Renata Paškalj, veleposlanica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj.

Pogledajte galeriju slika ovdje

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *