Tijelo sv.Leopolda Mandića stiže u Crnu Goru, nakratko u Hrvatskoj

Posmrtni ostaci Sv.Leopolda Mandiča ovog tjedna stiže u rodni Herceg Novi u Crnoj Gori što je bila i posljednja želja ovog sveca. Nakratko će se zadržati u Hrvatskoj u Dalmciji (Zadar).

Zbog nedoumica koje su pojavile oko rodne kuće sveca, ni ove godine neće biti postavljena spomen ploča, ali su iz općine Herceg Novi pokrenuli proceduru da Park nezavisnosti bude nazvan imenom svetog Leopolda, kazao je predsjednik općine Miloš Bigović , objavio je direktno-hr.

O samoj organizaciji dočeka tijela svetog Leopolda Mandića govorio je kancelar Kotorske biskupije don Robert Tonsati.  “Tijelo svetog Leopolda će u pratnji koju čine kapucini iz Padove, volonteri Croce Verde – talijanske humanitarne organizacije, koja je pratila tijelo u Hrvatskoj prošle godine, zatim pratnji predstavnika država kroz koje će tijelo proći, a to su Italija, Slovenija, BiH, Hrvatska (po 2.put) i Crna Gora, dolazi u Herceg Novi 15. rujna u 13 sati”, kazao je Tonsati.

Program dočeka u Herceg Novom

Doček će biti upriličen u parku Boke, gdje će odmah nakon dolaska tijela biti upriličena i kratka liturgija dočeka. Najavljeno je prisustvo i Bokeljske mornarice. Tijelo će slobodnom pristupu hodočasnicima biti izloženo nakon liturgije dočeka.

Od 18 sati na programu su svečana pjevanja pred svečevim relikvijama, koje će predvoditi časne sestre franjevke crnogorske provincije. U 19,30 bit će organizirano svečano bdijenje, koje je koncipirano tako da će vjernici slušati misli i tekstove koje je sveti Leopold ostavio u svojim zapisima.

Tonsati je istaknuo da je bdijenje zamišljeno kao jedan intiman meditativan događaj. U ponoć će tijelo biti preseljeno u crkvu svetog Antuna, gdje će vjernici takođe moći posjetiti relikviju.

“Središnji je događaj na regionalnom nivou, možemo reći, 16. rujna, sveta misa u 10 sati koju će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, koji je i naš mitropolit. Poslije svečane mise, u 16 sati bit će misa ispraćaja koju će predvoditi kotorski biskup Ilija Janjić”, rekao je Tonsati.

Nakon mise ispraćaja bit će upriličena procesija ispraćaja, koja će proći od parka Boke do župne crkve, na kojoj će sudjelovati hodočasnici i tako ispratiti relikviju tijela svetog Leopolda.

“Želja Leopolda Bogdana Mandića bila je da se njegove ‘siromašne kosti’ vrate u rodni Herceg Novi. On je, međutim, umro 1942. godine u Padovi, a u tom trenutku tako nešto nije bilo izvedivo iz više razloga”, rekao je Tonsati, dodajući da se na dan njegove smrti Padovom pronio glas da je umro svetac.

“Veliki broj ljudi krenuo je na sprovod. Taj broj govori o tome koliki je on uživao ugled. Narod ga je, možemo reći, sam od sebe kanonizirao. Iako postoji crkvena procedura da se neko proglasi svecem, ali za narod tu nije bilo sumnje, jer oni su smatrali da je umro svetac. To je bio veliki sprovod. Kapucini čak nisu mogli koristiti svoju crkvu, koja je bila premala za toliko mnoštvo”, kazao je Tonsati . (direktno.hr)

Nakratko zaustvljanje u Hrvatskoj

Sarkofag s tijelom svetog Leopolda trebao bi se na putu od Padove do Herceg Novog i nazad zaustaviti ponovo u Hrvatskoj – u Zadru, Dubrovniku, Splitu i Rijeci. U svakom od tih gradova predviđeno je da tijelo bude jedan dan. Sarkofag u Hrvatsku stiže u četvrtak 14.rujna

Prvo će pohoditi Zadar u 14 sati, gdje će biti svečani doček i misa koju će predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a potom će 15. rujna tijelo nakon mise nastaviti hodočašće prema Herceg Novom, gdje će također biti svečani doček, kako je najavio provincijal hrvatskih kapucina fra Jure Šarčević.

16. rujna, tijelo će biti ispraćeno za Dubrovnik, gdje će u 20 sati stići u Svetište Gospe od milosrđa koje vode kapucini. Tu će se uključiti dubrovački biskup Mate Uzinić i također će biti organiziran svečani doček, misa i bdijenje – rekao je Šarčević, dodajući kako 17. rujna tijelo ,u povratku iz Crne Gore, ide u Split. (vecernji.hr)

HIA.com.hr
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *